Konkurs – Mladi Protiv Mržnje

  Datum Isteka: 05/02/2018

   

  Zanima te sloboda izražavanja i njene granice? Smatraš da govoru mržnje nije mesto u javnoj sferi i veruješ u važnost tolerancije prema društvenoj i kulturnoj različitosti? Smatraš da se u školama ne govori dovoljno o govoru mržnje? Zanima te da radiš kao omladinski/a edukator/ka?

  Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan i Institut za evropske poslove pozivaju sve zainteresovane mlade da se prijave za učešće na treningu koji se bavi velikim izazovom Interneta i online komunikacije – govorom mržnje, posledicama govora mržnje i vezama sa nasilnim ekstremizmom.

  Internet i online mediji stvorili su prostor za izražavanje mišljenja, građansko novinarstvo, online aktivizam i promociju demokratije i aktivnog građanstva. Ipak, pored prostora za slobodno izražavanje i razmenu mišljenja, medijske platforme mogu biti korišćene i kao arena za uvrede i napade koje se često graniče sa govorom mržnje ili jesu govor mržnje. Govor mržnje predstavlja zloupotrebu slobode izražavanja i kršenje prava drugih građana i kulture tolerancije uopšte.

  Pozivamo te da se prijaviš na četvorodnevni trening, koji će biti održan između 12-15 februara 2018 u Beogradu, na temu govora mržnje i njegovog odnosa sa slobodom izražavanja, pravilno reagovanje na govor mržnje, i kreiranje kontra i alternativnih narativa govoru mržnje. Obuka je koncipirana kao trening za omladinske edukatore/ke, pa će učesnici/e biti obučeni/e i kako da stečeno znanje efikasno prenesu na druge mlade ljude.

  Trening se sastoji od predavanja, niza radionica, diskusija sa trenerima, predstavnicima relevantnih institucija, organizacija civilnog društva, medija ili medijskih udruženja o govoru mržnje, važnosti poštovanjarazličitosti i tolerancije, veza između diskriminacije, društvene marginalizacije i ekstremizma.

  Uslovi konkursa: Poziv je otvoren za 16 mladih do 30 godina starosti koji žive/rade/studiraju u Beogradu motivisanih da uzmu aktivnu ulogu u društvu i uključe se u borbu ptotiv govora mržnje, koji žele da bolje razumeju govor mržnje i da nastave da koriste stečeno znanje u svom radu.

  Formular možete naći ovde: MladiProtivMržnje_aplform. Rok za prijavu je 4. februar 2018.  Za sve dodatne informacije možete se obratiti na: [email protected].

  Agenda treninga biće naknadna dostavljena učesnicima/cama. Odabrani/e učesnici/e biće obavešteni/e do 6. februara.

  Učešće na treningu je besplatno. Sve troškove – hranu tokom trajanja treninga, troškove izleta, kao i troškove puta za učesnike koji putuju pokrivaju organizatori. Smeštaj nije obezbeđen jer se očekuje da svi učesnici/ce trenutno žive u Beogradu. Od učesnika/ca se očekuje da nakon treninga sprovedu jednu aktivnost zavisno od ličnih interesovanja: proizvedu kontra narativ na primer govora mržnje na koji su naišli, napišu blog o treningu ili nekoj od tema koje su obrađene na treningu, urade radionicu na temu govora mržnje u svojoj lokalnoj sredini. U sprovođenju ovih aktivnosti, učesnici/e će imati aktivnu mentorsku podršku. Ova faza zamišljena je kao produžetak procesa učenja.

  Projekat #MladiProtivMržnje je deo projekta ‘Borba protiv nasilnog ekstremizma u Srbiji – rano upozoravanje i prevencija’ Misije OEBS u Srbiji.

  PODELI
  Teodora Šćepanović
  Članica PR tima. Studentkinja Politikologije Fakulteta Političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Smatra da je prvenstveno rad na sebi cilj i sredstvo svake značajne društvene promene.

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here