Moć u vašim rukama – u nekoliko koraka!

Poimanje pojma moć je za svakoga drugačije. U daljem tekstu tretiraću pojam moć kao autoritet, poštovanje, vrednovanje u želji da vam predočim neke jasne korake koji će vas naučiti samopoštovanju, a samim tim i pokazati vašem okruženju da ste vredni istog, kao i oni vašeg. Neka ovo bude kratak priručnik – kako održati moć u svom okruženju, jer svako od nas teži da bude njegov autoritet vrednovan.

moćČesto nalazimo u svom okruženju osobu ili više osoba koje nam služe za primer  i na koje se ugledamo. To je normalno i zdravo. Ne takmičenje, nego imati uspešnu i uzornu osobu kao primer za dalji lični razvoj- šta god nama značio pojam uspeh. Bitno je da uvek stremimo boljem, da svaki dan radimo na sebi i usavršavamo se. Kada jednom spoznate ličnu vrednost, veća je verovatnoća da ćete je više i štititi i negovati, te vam dajem nekoliko koraka koji će vam pomoći da održite ili izgradite moć i prestanete da sabotarate sami sebe i lični uspeh. Naučite da poštujete ljude i da budete podjednako poštovani.

  1. Izbacite suvišne reči iz govora. Budite koncizni u onome što govorite i želite. Jasno izražavajte svoje želje, bez straha i predostrožnosti.Često koristimo reč „samo“: Samo bih želelo/la da pitam…”, Samo proveravam da li je u redu…” Ova reč može često biti percipirana od strane drugih kao slabost i nesigurnost u ono što radimo. To želimo da izbegnemo, prvenstveno zbog sebe. Izbacite suvišne reči koje ne daju pravi smisao, nego mu samo odmažu. Birajte reči koje jasno izražavaju vaš stav i misli.
  1. Prestanite da se izvinjavate bez razloga, nego radite to kada treba. Da se razumemo, ni slučajno nemojte shvatiti ovo kao poziv na drskost da zaboravite da koristite reč „izvini/te”. Bonton i poštovanje moraju da postoje, te tako naučite da kažete „izvini/te” kada je to potrebno. Kada se više puta uzastopno bez preke potrebe izvinjavate, izgledate inferiorno, a tome ne treba da streminte, već da iskažete izvinjenje jednom, zaista misleći to. Jednom izrečeno sa iskrenom emocijom ima veću težinu nego izrečeno više puta bez iste.Kasnite, ne poštujete tuđe vreme, slučajno ste zgazili nekoga u autobusu, stali ste na put čistaču/čici na ulici… DA, recite izvinite i zaista mislite to, jer je poštovanje drugih krucijalna stvar pri izgradnji i pokazivanju vaspitanja i moći. Ovde napominjem nešto što su mnogi zaboravili – da poštujete i one koje ne smatrate „sebi jednakima”, jer isto tako vas mogu da tretiraju drugi.

14808799_1001752303283791_592069200_o

  1. Povlačenje pri samopromociji. Nemojte da se plašite da istaknete šta ste postigli. Naučite da poštujete i vrednujete ono što ste uradili, jer ako sami ne vidite težinu svog uspeha, neće niko, jer nikome nije stalo do vaše karijere i ugleda koliko vama. Znajte to sigurno. Budite sebi najveća podrška. Istaknite na lep način svoje uspehe. Pokažite da ste vredni pohvale i poštovanja i da imate šta da prezentujete i promovišete, jer ne postoji niko kao vi.

 Novi sajt – Poslovi za mlade – pogledajte aktuelnu ponudu poslova

  1. Težite da pridobijete ljude efikasnošću, ne simpatijama, posebno u radnom okruženju. Nemojte da unižavate sebe i svoju vrednost time što ćete pokušavati da pridobijete poštovanje simpatijama umesto radom i efikasnošću. Tako gubite moć. Možda ne u prvi mah nad drugima, ali lično samopoštovanje da. Pozicionirajte sebe na lestvici gde zaslužujete da budete tako što ćete do te moći doći sopstvenim radom, ne samo osmehom.

 

  1. Naučite da kažete hvala. Ovde nemam mnogo da obrazložim, stvar je slična kao i sa stavkom 2. Nema ničeg odbojnijeg od ljudi bez manira. Osnovna kultura je reći hvala i izvini/te. Naučite da poštujete druge i tuđ trud ili uslugu i naučite da kažete hvala za pruženo i dato.

14799777_1001752326617122_172410917_o

Da li predajete drugima svoju moć nesvesno? Poštujete li dovoljno sebe i druge?

Podelite sa nama svoja mišljenja i uvek težite usavršavanju sebe.

 


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here