Moć zagrljaja

Potrebna su nam najmanje četiri zagrljaja dnevno da bismo se održali, a dvanaest da bismo unapredili emocionalnu inteligenciju. Zagrljaji predstavljaju urođenu ljudsku potrebu. Kada se rodimo, prvo osetimo majčin topli zagrljaj, koji nas u detinjstvu štiti od strahova i bola. On je jedan od najlepših jezika ljubavi u kome su stopljena sva najnežnija osećanja. Zagrljaj spaja dva bića u jedno.

Kao i osmeh, tako i zagrljaj ima lekovita svojstva. Pomaže u lečenju raznih fizičkih bolesti, usamljenosti, stresa i anksioznosti. Povećava nivo hormona „vezivanja“ – oksitocina, smanjuju rizik od srčanih bolesti, snižava krvni pritisak i nivo stresa. Kada bi se zaljubljeni par zagrlio na dvadeset sekundi, njihova tela bi značajno povećala nivo oksitocina – hormona koji se najviše izlučuje prilikom porođaja ili dojenja. Zanimljivo je da nam je zimi potrebno više zagrljaja nego leti! Zbog manjka toplote i dnevne svetlosti čula zimi „miruju“, pa je neophodno stimulisati ih što više, a ne postoji bolji način od zagrljaja. Grljenje je zimi obavezno!

Nažalost, brz tempo života, nedostatak vremena i bliskosti, sveo je dodir na minimum i ljudi su prestali da se grle. Umesto sreće i radosti, javljaju se nervoza i napetost, a zagrljaj sve to rešava. Upravo zbog ovog „problema“ nastali su besplatni zagrljaji. Ideja o besplatnom zagrljaju potiče od Britanca, koji se našao u situaciji da mu je zagrljaj bio preko potreban, ali nije imao koga da zagrli. Izašao je na ulicu, napravio natpis „besplatan zagrljaj“ i nudio je zagrljaje potpunim strancima. U početku niko nije želeo da mu priđe, ali se ubrzo jedna žena odvažila i zagrlila ga. Ova ideja je prerasla u pokret koji je prihvaćen širom sveta. Besplatni zagrljaji mogu da pruže prvu pomoć, ali za bolji efekat najbolje je zagrliti dragu osobu, jer onda moć zagrljaja postaje jača.

Iskreni zagrljaj, u kojem su dva srca pritisnuta jedno uz drugo, ima svojih prednosti:

– gradi poverenje i osećaj sigurnosti, što pomaže u otvorenoj i iskrenoj komunikaciji;
– dugački zagrljaji podižu nivo serotonina – hormona koji je odgovoran za dobro raspoloženje i osećaj sreće;
– jača imuni sistem;
– opušta mišiće i napetost u telu;
– potpuno je besplatan!

Zagljaj ne košta ništa, a mnogo vredi!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here