Mostovi koji se grade sami!

Drveće svakako ume da fascinira, a u severoistočnom delu Indije, u jednom od najvlažnijih područja na zemlji, raste vrsta koja ima neverovatan korenov sistem. Upravo koren tog drveta se svojim oblikom pretvorio u pravo čudo prirode – u živi most koji se već godinama koristi!

Naime, reč je o vrsti Ficus elastica koji ima veliku moć razvijanja adventivnih, vazdušnih korenova. U ovom delu Indije, u mestu Cherrapunji, brda su veoma vlažna i ispresecana potocima i rekama, što pogoduje ovoj vrsti. Pored toga, godišnje ovde padne ogromna količina kiše.

Još pre mnogo godina, lokalno pleme je otkrilo da ovo drvo veoma uspešno raste i tada su počeli da formiraju most, što je tradicija koja se i danas primenjuje. Rešili su da uzgajaju ovu vrstu kako bi dobili što više ovakvih primeraka. Najvažnije je da drvo raste u pravom smeru, kako bi korenovi mogli da formiraju most. Tako je i nastao jedan od najpoznatijih drvenih mostova, puštanjem korenova da rastu do druge strane reke i formiranjem dodatnih koji nastaju kao posledica traženja zemljišta i hranljivih materija za svoj rast. Vremenom dok je most nastajao, ispunjene su praznine kamenjem kako bi se očuvao i očvrsnuo.

Neki od ovih mostova veoma su izdržljivi i funkcionalni, dužine čak i do 100 m, a nosivost koju mogu da podnesu je oko 50 ljudi. U ovoj oblasti postoji jedanaest ovakvih mostova, a jedan od najpoznatijih je poznat pod nazivom „Dvospratni most“ jer ga čine dva mosta jedan preko drugog, koji su rasli oko 25 godina. Smatra se jedinstvenim primerkom svoje vrste. Svakodnevno se koristi, a mnogi turisti posećuju ovaj deo Indije samo kako bi imali priliku da ga vide.

Lokalno stanovništvo veoma vrednuje ovaj most i želi da ga zaštiti od bilo kakvog vida ugrožavanja. Nazivaju ga još i „Most iznad oblaka“ jer sam izgled ovog mosta deluje bajkovito, kao iz fantazije, zbog svojih isprepletenih, uvijenih korenova.

Vremenski period koji je potreban da bi se oformio jedan ovakav most je oko 10-15 godina, ali ovo nije pravilo s obzirom da na rast korena utiče mnogo faktora. Međutim, poznat je i primerak koji je star oko 500 godina. Naravno, što duže drvo raste, tako se i koren jače i više razvija. Čekanje za  jednim ovakvim mostom svakako se isplati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here