Mozilla predstavlja Android aplikaciju za kreiranje Web sadržaja

Fondacija Mozilla želi da se pobrine da Web ostane platforma na kojoj svi mogu kreirati sadržaje, umesto da budu korisnici informacija i usluga koje su drugi stvorili.

Neprofitna organizacija krerirala je jednostavnu Android aplikaciju zvanu Webmaker, koja korisnicima omogućava kreiranje web stranica i jednostavnih aplikacija direktno na telefonima, koji brzo postaju dominantna tehnologija za korišćenje interneta, posebno u manje bogatim zemljama.

Android aplikaciju

Trenutno, oko 40% svetske populacije koristi internet, što je nešto više od 3 milijarde ljudi. Webmaker je dizajniran tako da korisnicima pruži mogućnost da sami kreiraju svoje internet sadržaje. Webmaker takođe može biti od koristi za postavljanje lokalnih sadržaja na Web.

Dok društvene mreže kao što su Tumblr i Instagram omogućavaju postavljanje sadržaja sa mobilnih uređaja, Webmaker je dizajniran da pruži veću fleksibilnost u smislu kako korisnik može da prezentuje informacije i sadržaje, a da one ne budu u jednom standardnom okviru.

Fondacija navodi da je softver dizajniran tako da bude super jednostavan za korišćenje.

Nakon prijavljivanja, korisniku se otvara prazna stranica na kojoj može dodati tekst, slike. Takođe, mogu se dodati nove strane i dodatni sadržaji.

Nakon što kreirate aplikaciju, ona je postavljenja na Webmaker.org sajt, gde je dostupna za mobilne uređaje, ali i za računare.

Webmaker vam omogućava da kreirate blog, mapiran turistički vodič, stranicu sa receptima, pozivnicu za rođendan, kao i mnoge druge vrste Web aplikacja. Aplikacijama se može pristupiti preko bilo kod pretraživača, tako da ne moraju biti preuzete na uređaje.

Mozilla planira da doda nove mogućnosti u sledećim verzijama aplikacije, a na osnovu povratnih informacija korisnika. Do sada su korisnici najviše tražili mogućnost dodavanja, video snimaka, odnosno GIF fajlova.

Za korišćenje Webmaker aplikacije, potrebno je da imate Android uređaj verzije 4.0 ili noviji. Aplikacija je trenutno dostupna na 4 jezika – Bengali, Brazilian, Portugese, Indonesian, English.

Izvor: mojapozega.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here