Muzički petak: Nirvana – Poslednja značajna muzička revolucija

Naslov ovog teksta je surova činjenica. Početkom devedesetih rok muzika je poslednji put bila uzdrmana iz korena, okrenuta naopačke i servirana mračno. Do tada, preovlađivale su natapirane kose, kožne pantalone, razuzdanost.  Pojavio se neformalno nazvan pravac – grandž koji je predvodila Nirvana. Ova dekada vratila je jednostavnost, ironiju, sarkazam i  agresivnu muziku na scenu.

Kurt Kobejn, lider Nirvane, je još od svojih tinejdžerskih dana maštao o bendu i slavi. Krista Novoselica je upoznao u srednjoj školi i iz tog prijateljstva i malo više insistiranja sa Kobejnove strane se rodila ideja o stvaranju benda. Kasne 1987. pronašli su bubnjara i započeli rad benda koji je promenio niz imena pre nego što je postao Nirvana. U sledećih godinu dana, promenili su i previše bubnjara. Dali su oglas u muzičkim novinama i nadali se novom bubnjaru. U to vreme prijatelj ih je upoznao sa Čedom Čeningom i krenuli su da sviraju zajedno. Kurt je pre zvaničnog oformljivanja Nirvane, imao demo snimku Fecal matter, demo projekta pre Nirvane. Materijal je bio sirov, neskladan, bučan, sa tekstovima o seksu, socijalnom uklapanju, ljudima generalno. Nirvana će zadržati neke elemente, ali će tekstualno iznositi misli iz dnevnika Kurta Kobejna, sve njegove snove, patnje, želje, misli, ideje i unutrašnje konflikte proslaviće veliki singlovi. Prvi singl bila je obrada pesme „Love Buzz“,  holandske grupe Shocking blue. Singl je, kao i prvi album „Bleach“ izdat za nezavisnu izdavačku kuću Sub Pop koji ni sami izvođači nisu voleli, a koji će se proslaviti baš zbog njih. Priča koja prati album „Bleach“ je ta da je snimljena za šesto dolara i da se osete uticaji metala i punk rocka, što je oduvek mučilo Kobejna. Želeo je da bude poznat i uspešan kao veliki metal bendovi, ali je želeo i da bude alternativno kul kao underground punk rock muzičari. Izašao je u junu 1989. godine. Solidno se kotirao na radio stanicama, ali je Kurt bio nezadovoljan minimalnom promocijom izdavačke kuće.

U aprilu 1990. godine krenuli su sa radom na drugom albumu. Kurt i Krist nisu bili zadovoljni Čedom, Čed nije bio zadovoljan što ga isključuju i z kreativnog procesa, stoga je došlo do raskida saradnje. Producent drugog albuma bio je Buč Vig, veliko ime u muzičkoj industriji i kasnije gitarista benda Garbage. U julu su izbacili singl „Sliver“ koji će se pojaviti zvanično na kompilacijskom albumu. U septembru bendu se priključuje Dejv Groul. Došlo je vreme da se stvara istorija. Nirvana je raskinula ugovor sa Sub Pop- om i prešla pod  krilo DGC Records. Snimanje kultnog albuma „Nevermind“ je moglo da počne. Pesme „Breed“, „In bloom“, „Stay away“ i „On a plain“ su već izvodili, sada je došao red da ih lepo spakuju za album. Snimanje je prošlo dobro, ali bend posle nije bio zadovoljan „ispeglanim“ zvukom albuma. Očekivali su nešto sirovije i agresivnije. Izdavačka kuća očekivala je tiraž od 250.000 albuma. Prvi singl, i rock himna „Smells like teen spirit“ dobio je naziv po dezodoransu, a srušio je sve moguće rekorde top listi. Album „Nevermind“ je u rekordnom roku, pratio singl i prodao se u više od 400.000 primeraka za jako kratko vreme. Ukupan broj prodatog tiraža albuma bio je preko 7.000.000 albuma. Nije bilo većeg benda od njih. Retko se desi da izvođač uspe da izbaci album koji prihvata publika, kritičari, hvale ga drugi muzičari.

Kurt je kao i uvek do tada, a i od tada bio podvojenog mišljenja. Slava i uspeh su mu i prijali i smetali. Iza svakog uspeha, dođe plima problema. Prvi ozbiljniji problemi nastali su oko podele rojalitija između članova benda. Sledeći su usledili praćeni lošim zdravstvenim stanjem Kurta Kobejna i njegovim nekontrolisanim samodestruktivnim ponašanjem. Najveći bend na svetu stao je na klimave noge. Ostavivši probleme iza sebe, odradili su turneju prepurnu sjajnih i danas prepričavanih koncerata.  Novi album se „vukao“, tako da su Sub Pop i DGC records izbacile kompilaciju sa raritetima i obradama koje Nirvana nije objavila. Za treći album, Nirvana je za producent odabrala lajavog, ali odličnog Stiva Albinija. Album je snimljen i remiksovan za svega dve nedelje. „In Utero“ je na liste ušao direkt na prvo mesto. Opisan je kao najteži, najmračniji, najnapadniji i mnogo teži album od prethodna dva. Stanje u bendu je postajalo kritično, dok je Kobejn prolazio kroz fizičke i emotivne agonije. On je bolovao od nespecifične bolesti stomaka, oduvek ga je pratio manjak samopouzdanja, sumnjao je u sebe i sve oko sebe, ukratko paranoičan. Drogirao se i nestajao po nekoliko dana. U jednom kraćem mirnijem periodu, Nirvana je učestvovala u MTV Unplugged serijalu i to je bio skoro zvanično kraj. Početkom aprila, Kurt je izvršio samoubistvo i zapečatio vrata jedne velike muzičke legende.

Sve oko sebe je ostavio u šoku, mada je neretko pisao, pevao i pričao o smrti i samoubistvu.

Nirvanin kratak opstanak na sceni ostavio je pečat na mnogo ljudi. Bili su jedan od prvih bendova koji je posle duže vremena izbacio klavijature, koji je svakodnevnije teme odnosa između ljudi prebacio u tekstove pesama. Ostavili su utisak na generacije muzičara, pisaca, slikara, svih neshvaćenih.

Preporuka zvanične diskografije: „Blew“, „About a girl“, „School“, „Love buzz“, „Negative creep“, „Smells like teen spirit“, „In bloom“, „Come as you are“, „Lithium“, „Territorial pissings“, „Scentless apprentice“, „Heart – shaped box“, „Rape me“, Pennyroyal tea“, „ Radio friendly unit shifter“, „All apologies“.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here