NA KORAK DO NOVE GODINE – Beograd i Niš

  U svim zemljama sveta koje vreme računaju kalendarima, dolazak nove godine proslavlja se kao praznik. Kićenje jelke, ispaljivaje vatrometa u novogodišnjoj noći, paljenje prskalica i petardi čine hladne dane zanimljivijim.

  Pored Londona, Berlina, Madrida i ostalih evropskih gradova Nova godina stiže i na ulice Beograda i Niša.

  Spomenik knezu Mihailu Obrenoviću, Beograd

  Spomenik posvećen Mihailu Obrenoviću smešten između Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta, podignut je 1882. godine na mestu gde se nekada nalazila Stambol kapija. Šetnja gradom većine Beograđana počinje i završava se na ovom mestu. Na Trgu Republike se održavaju koncerti, protesti, kulturna dešavanja, ljubavni i prijateljski sastanci.

  Autorka fotografija Beograda: Marija P. Radovanović

  Sredinom decembra svake godine, Trg krase praznično osvetljenje i  džinovska, ukrašena jelka.

   

  Spomenik oslobodiocima Niša

  Ovaj spomenik nalazi se u samom centru Niša, na Trgu kralja Milana i obeležava period oslobodilačkih ratova protiv Turaka, Bugara i Nemaca.

  Autor fotogragija Niša: Danijel Frfalanović

  Spomenik oslobodiocima Niša ili jednostavno “konj”, kako ga Nišlije najčešće zovu predstavlja glavno sastajalište mladih, starih, zaljubljenih… Spomenik čuva mnoge tajne Nišlija.

  U decembru se u blizini nalazi okićena  jelka, a vredni prodavci postavljaju tezge sa novogodišnjim sitnicama.

   

  Knez Mihailova ulica 

  Knez Mihailova ulica koja se proteže od Terazija do Kalemegdana, epicenter je kulture i istorije grada.

  Jedna je od najpopularnijih pešačkih zona u Beogradu, nekada nazivana korzo. Krase je zgrade Srpske akademije nauke i umetnosti i Narodna biblioteka ali i svećice, lampice, fenjeri i lampioni.

  Knez Mihailova u vreme praznika bude okupirana prodavcima suvenira, slikarima, muzičarima, štandovima...

  Knez Mihailova u vreme praznika bude okupirana prodavcima suvenira, slikarima, muzičarima, štandovima novogodišnjih sitnica koji doprinose prazničnoj atmosferi. Gužva je neverovatna.

  Obrenovićeva ulica, Niš

  Obrenovićeva ulica je glavna i najprometnija pešačka zona u Nišu. Od brojnih lepih kuća i zgrada u ovoj ulici ističemo kuću trgovca Andonovića,  arhitektonsko zdanje nastalo između dva svetska rata. Pored starih zgrada ova ulica obiluje dobrim kafićima i poslastičarama, kao i tržnim centrom.

   

  Obrenovićeva ulica

   

  Kalemegdanska tvrđava

  Danas je tvrđava omiljeno mesto za šetnje Beograđana i turista. Nekada su se na ovom mestu vodile bitke za prevlast nad teritorijom. Kao svedoci minulih vekova ostale su građevine Kula Nebojša i ostaci Mitropolitske palate, Rimski bunar, Stambol, Zindan i Sahat kapija.

  Kalemagdanska tvrđava

  Na Beogradskoj tvrđavi nema prazničnih ukrasa i osvetljenja ali ona i uprkos tome odiše svečanomatmosferom.

  Niška tvrđava

  Niška tvrđava, smeštena na obali reke Nišave, u centru grada, jedno je od najlepših i najočuvanjih zdanja turske vojne arhitekture na srednjem Balkanu. Od strane Rimljana preko Vizantijaca, Slovena, Bugara i Srba rušena je i obnavljana više puta, da bi svoj konačni izgled dobila 1723. godine, kada su je podigli Turci na kraju svoje vladavine ovim prostorima.

  Niška tvrđava

  Unutrašnjost same tvrđave nije ukrašena ali su na mostu ispred Tvrđave postavljeni ukrasi u obliku pahulja. Kada već nema snega, tu su pahulje da nas na njega podsete.

   

  Skadarlija, Beograd

  Skadarska ulica ili Skadarlija kako je od milošte zovu je boemsko srce grada. Ime je dobila po albanskom gradu Skadru.

  Čuva autentičnost zgrada, kaldrme i kafana preko starih 150 godina. Omiljeno je mesto okupljanja gradskih boema koji vole da uživaju u kafanskoj atmosferi uz dobru hranu, rakiju, muziku tamburaša i razgovor.

  Autorka fotografija Beograda: Marija P. Radovanović

  Skadarlija se diskretno okitila prazničnim nakitom. Posetioce srdačno dočekuju brojni ugostitelji koji otvaraju vrata kafana. Sretne se po neka Deda Mrazica koja poziva na kuvanu rakiju i vino. “Živeli” se cuje kroz zvuk tamburica.

   

  Kazandžijsko sokače, Niš

  Kazandžijsko sokače u Kopitarevoj ulici predstavlja jedini očuvani deo stare niške čaršije. Kazandžijsko sokače je svaki od lokala obukao u posebno praznično ruho. Gotovo ispred svakog ulaza u kafić ili kafanu nalazi se jelka, da nas podseti da su nam praznici sve bliže.

   

  Kazandžijsko sokače

   

  Hodajući  ulicama Beograda i Niša srešćete brojna lica – tužna, srećna, ljuta, namrgođena, mlada, stara, izborana…. ali svima je u glavama samo jedno: priprema za predstojeće praznike.

   

  Srećni praznici!

   

  Autori: Marija Radovanović i Danijel Frfalanović

  PODELI
  Portal Mladi
  Portal Mladi je servis koji je nastao kao potreba da se na jednom mestu svakodnevno objavljuju informacije i konkursi sa idejom da se mladi informišu, edukuju i motivišu.

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here