Nagrada za negovanje televizijske kulture

Urednici emisije Trezor, Bojani Andrić, svečano je uručena novinarska nagrada “Tanja Petrović”. Simbolično, na dan rođenja novinarke Petrović, 28. februara, Bojana Andrić, borac za kulturu u možda najnepogodnije vreme, doživela je potvrdu svog petnaestogodisnjeg uredničkog rada u emisiji „Trezor“. Pred velikim brojem kolega, umetnika, ali i građana za koje je Skupština grada ovaj dan bila širom otvorena priređena je dodela nagrade na kojoj se čulo i nekoliko govora o znacaju Trezora za televizijsku kulturu i istoriju kako Srbije tako i Jugoslavije.

Trezor-rts-2-1500x844x60

Trezor ima muzejski karakter. Novim generacijama on je slikovit i dokumentarni upliv u televizijsku prošlost. Onima koji su pak odrasli u tom vremenu, Trezor je nešto sentimentalno i dirljivo poput starih albuma za slike. Tu se nalaze delovi njihovog detinjstva i mladosti. Kako su nekada izgledale dečije emisije Branka Kockice, jutarnji program, politika i nezaobilazni predsednik Tito. Kako je izgledao i sam Beograd posmatran crno-belim kamerama. Aktuelni događaji, emisije, dokumentarci od pre nekoliko decenija. Jednom reciju, Trezor je televizijski muzej sastavljan od uređenog arhivskog materijala.

On je najstvarniji prikaz prošlosti. To nije priča o prošlom vremenu niti slika, to su sređeni i uređeni materijali iz naše bliže i dalje prošlosti koji nam pokazuju da televizija nije samo ono što vidimo danas. Stručnost i životna posvećenost kulturi stvorile su ovaj mali, ali izrazito značajan bunt televizijskom propadanju.

Prepuna skupštinska sala je podržala aplauzom nešto nelicemerno, nesenzacionalno i nepolitičko što se desilo našoj zemlji. Nečemu što vredi samo po sebi, samo za sebe, a ipak nije usamljeno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here