Najava za predstavu SMRT FAŠIZMU! O Ribarima i Slobodi na Filmstreet-u

 

Topla leta u Beogradu Filmstreet ispunjava svojim raznoraznim događajima, a ovog puta, pored filmova, to uključuje i pozorišni sadržaj. U ponedeljak, 23. jula, Reflektor teatar će izvesti svoju najmlađu predstavu – SMRT FAŠIZMU! O Ribarima i Slobodi na platou ispred Muzeja Jugoslavije, a pre toga imaćete priliku da pogledate premijeru dokumentarnog filma Mogućnost pobune od 20.30h. Ovaj dokumentarac proizvod je istraživanja kojim je započeto stvaranje predstave o porodici Ribar i Slobodi Trajković, čiju režiju potpisuje Ivan Stojiljković.

SMRT FAŠIZMU! O Ribarima i Slobodi je dokumentarna predstava, ali je i biografska drama.

Istražujući priču o Ivu Loli Ribaru, njegovoj porodici, verenici Slobodi Trajković, ali i čitavoj generaciji mladih ljudi koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma, autori predstave žele da, pre svega, kažu nešto o svojoj generaciji; sebi; današnjim herojima i idealima u koje veruju. O tome kako oni razumeju borbu protiv fašizma danas i tome šta priča o porodici Ribar, znači njima lično; u savremenom političkom trenutku obeleženom istorijskim revizonizmom i jačanjem nacionalističkih struja, u region ali i u čitavoj Evropi.

Autorka koncepta i rediteljka predstave je Milena Bogavac, a tekst je pisan kolektivno, uz učešće izvođača i stručnih konsultanata, odnosno eksperata koji su učestvovati u edukativnom delu procesa. Ko-autori i izvođači su: Đorđe Živadinović Grgur, Nina Nešković, Strahinja Blažić, Sunčica Milanović i Nikola Živanović.

“Mogućnost pobune” je dokumentarac koji polazi od vremena u kome živimo i vraća se na period u kome nismo mogli da živimo jer smo bili okupirani. Kroz lociranje perfidnih fašizama kojima smo svakodnevno okruženi, do pitanja šta su uzludne borbe razgovaramo sa preko dvadeset sagovornika; istoričara, ekonomista, pravnika, sociologa, dizjanera, umetnika, partizna pa i sa po kojim herojom. Da li je borba partizana bila uzaludna ako se danas ovako olako prodajemo? Da li heroji kao Ivo Lola Ribar bi danas ustali i odrekli se svog konformizma zarad viših ciljeva i svojih sunarodnika? Da li imaš mogućnosti da se pobuniš?

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here