Najava za predstavu SMRT FAŠIZMU! O Ribarima i Slobodi na Filmstreet-u

  Datum Isteka: 24/07/2018

   

  Topla leta u Beogradu Filmstreet ispunjava svojim raznoraznim događajima, a ovog puta, pored filmova, to uključuje i pozorišni sadržaj. U ponedeljak, 23. jula, Reflektor teatar će izvesti svoju najmlađu predstavu – SMRT FAŠIZMU! O Ribarima i Slobodi na platou ispred Muzeja Jugoslavije, a pre toga imaćete priliku da pogledate premijeru dokumentarnog filma Mogućnost pobune od 20.30h. Ovaj dokumentarac proizvod je istraživanja kojim je započeto stvaranje predstave o porodici Ribar i Slobodi Trajković, čiju režiju potpisuje Ivan Stojiljković.

  SMRT FAŠIZMU! O Ribarima i Slobodi je dokumentarna predstava, ali je i biografska drama.

  Istražujući priču o Ivu Loli Ribaru, njegovoj porodici, verenici Slobodi Trajković, ali i čitavoj generaciji mladih ljudi koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma, autori predstave žele da, pre svega, kažu nešto o svojoj generaciji; sebi; današnjim herojima i idealima u koje veruju. O tome kako oni razumeju borbu protiv fašizma danas i tome šta priča o porodici Ribar, znači njima lično; u savremenom političkom trenutku obeleženom istorijskim revizonizmom i jačanjem nacionalističkih struja, u region ali i u čitavoj Evropi.

  Autorka koncepta i rediteljka predstave je Milena Bogavac, a tekst je pisan kolektivno, uz učešće izvođača i stručnih konsultanata, odnosno eksperata koji su učestvovati u edukativnom delu procesa. Ko-autori i izvođači su: Đorđe Živadinović Grgur, Nina Nešković, Strahinja Blažić, Sunčica Milanović i Nikola Živanović.

  “Mogućnost pobune” je dokumentarac koji polazi od vremena u kome živimo i vraća se na period u kome nismo mogli da živimo jer smo bili okupirani. Kroz lociranje perfidnih fašizama kojima smo svakodnevno okruženi, do pitanja šta su uzludne borbe razgovaramo sa preko dvadeset sagovornika; istoričara, ekonomista, pravnika, sociologa, dizjanera, umetnika, partizna pa i sa po kojim herojom. Da li je borba partizana bila uzaludna ako se danas ovako olako prodajemo? Da li heroji kao Ivo Lola Ribar bi danas ustali i odrekli se svog konformizma zarad viših ciljeva i svojih sunarodnika? Da li imaš mogućnosti da se pobuniš?

   

   

   

  PODELI
  Nađa Stojanović
  Studentkinja treće godine na smeru menadžment na Fakultetu organizacionih nauka.

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here