Najavljeni studentski protesti početkom oktobra

Nezadovoljni izmenama Zakona o visokom obrazovanju, studenti iz svih univerzitetskih centara održaće protest početkom oktobra u Beogradu, saznaje Danas. Protest će trajati dok vlada ne donese uredbu kojom će u narednoj školskoj godini biti vraćeno šest ispitnih rokova, kao i apsolventski staž u trajanju od godinu dana, tokom kojeg redovni studenti zadržavaju budžetski status.

Prema rečima Danila Jeremića, predsednika Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS), studenti traže i da se akademcima koji su fakultet upisali 2006. produži rok još dve godine da okončaju studije.

– Reč je o prvoj generaciji bolonjaca koji po izmenama zakona treba da završe fakultet do kraja septembra. U nacrtu izmena zakona je bilo predviđeno da se taj rok produži, ali ne znamo zašto se u međuvremenu odustalo. Apsurdno je da Ministarstvo prosvete starim studentima produžava rok za završetak studija dve godine, a to ne dozvoljava onima koji su kasnije upisali fakultet – kaže Jeremić. On ističe da je SKONUS tražio hitan sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem, jer se resorni ministar Srđan Verbić oglušio o njihove pozive i dodaje da je Verbić prvi ministar koji je prekinuo dugogodišnju praksu da se pri donošenju zakona iz oblasti visokog obrazovanja konsultuju relevantni studentski predstavnici.

Kako saznajemo, protest studenata trebalo bi da bude održan između 1. i 5. oktobra.

16 COMMENTS

  1. Biće ovo najveći studentski protest ikada zabeležen u Srbiji. Samo studenti imaju moć da sruše manipulatore koji su na vlasti!

  2. Ček’, ček’, šta oni to pričaju da mi koji smo akreditovani treba da završimo pre onih koji su po starom? Jel ja to dobro vidim?

  3. Pu, nek vas je sramota za ovo sto nam radite! Svakog oktobra nas tresete i drzite u neizvesnosti, 4 godine trpimo i borimo se, da biste sad kad smo dosli do kraja studija resili da nam tresnete slag na tortu i zabranite apsolventski staz koji su svi pre nas imali pa i Vi sami gosn Verbicu. A vecitima produzavate rokove i izlazite im u susret, a nama sto svmo sve godine redovno davali udarate kaznu ako ne zavrsimo u roku. Nek vas je sve sram, ali ako mislite da ce vam ovo proci varate se. Vidimo se na ulicama vrlo uskoro!

  4. Je** vam pas mater, tu jedete govna i bunite se a svi ste do jednog nepismeni pi**a li vam materina bezobrazna! Zbog takvih „akademskih“ gradjana mi ostali trpimo djubreta jedna pokvarena! Cutite tu i pokrijte se usima, niste vi ni za srednju skolu majmuni jednu nepismeni!

    • A ko si ti,i kako to trpis?Ajd’da si Verbic licno pa da razumem,ali nesto mi se javlja(zbog recnika i nepismenosti)da ne da nisi studirao u zivotu,nego ne zasluzujes ni tu osnovnu skolu sto imas,ako imas.Probaj da godinu dana spremas ispit od hiljadu strana,i to dok radis sest dana u nedelji/devet sati dnevno da bi finansirao sam sebi skolovanje.Bolonja je podbacila kao i sve ostalo u Srbiji,i treba dati ljudima svaku sansu da zavrse.Dotle idi i glasaj za ove sto kupuju diplome na trafikama.Sram te bilo!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here