Najbolji evropski dokumentarci i kratkometražni filmovi stižu u Srbiju 

Selekcija „Novi evropski dokumentarni film“ obuhvata 5 filmskih ostvarenja iz svih delova Evrope po izboru selektora Igora Toholja. Program će se održavati u Art bioskopu „Aleksandar Lifka“.

Imajući u vidu značaj koji dokumentarni filmovi imaju za kinematografiju, Festival evropskog filma Palić tradicionalno promoviše dokumentaristiku kroz selekciju „Eco Dox“ koja se bavi ekologijom i zaštitom čovekove okoline. Od ove godine, program posvećen dokumentarnim filmovima proširen je selekcijom „Novi evropski dokumentarni film“ što, prema rečima organizatora, predstavlja razvoj dokumentarnog programa u skladu sa potrebama profesionalaca i publike koji posećuju festival.

U nedelju, 21. jula publika će moći da pogleda film „Varda od Anjes“ o profesionalnom životu nedavno preminule i višenagrađivane francuske rediteljke Anjes Varde. Sledeće veče, u ponedeljak, 22. jula, biće prikazan film belgijsko-francuske koprodukcije „Bez udarca“ o devetnaestogodišnjoj Adi koja prihvata poziv za večeru od momka kojeg ne poznaje. U utorak, 23. jula na programu je film „Gde si Žoao Žilberto?“ dok će u sredu, 24. jula publika moći da uživa u filmu „Wongar“ srpske rediteljke Andrijane Stojković. Francuski dokumentarac „Proslava“ o poslednjoj reviji legendarnog modnog kreatora Iv Sen-Lorana biće prikazan u četvrtak, 25. jula.

Selekcija „Eco Dox“ koja obuhvata ekološke dokumentarne filmove pokrenuta je 2008. godine u skladu sa činjenicom da živimo u vremenu u kojem se jasno vide pogubni uticaji ljudskog delovanja na životnu sredinu i planetu Zemlju sa jedne strane, i rastuća svest o potrebi aktivizma u pravcu pomirenja čovečanstva i prirode s druge strane. Ove godine program broji šest ostvarenja po izboru selektora Igora Toholja. Filmovi će se prikazivati od 21. do 26. jula u Filmskom klubu sa početkom u 17.30 za sve projekcije.

U nedelju, 21. jula selekciju će otvoriti austrijski film „Zelena laž“. Sutradan, u ponedeljak22. jula biće prikazan nemački dokumentarac „Nebo, zemlja i čovek“. Projekcija italijanskog dokumentarca „Sojalizam“ održaće se u utorak, 23. jula, dok će u sredu, 24. jula, publika moći da uživa u holandskom ostvarenju „Heroj ovaca“. Dokumentarac srpske rediteljke Sonje ĐekićSpeleonaut – Pod kamenim nebom“ biće prikazan u četvrtak, 25. jula, dok će ovogodišnju selekciju zatvoriti film „Dobrodošli u Sodomu“ u petak, 26. jula.

Projekcije filmova iz selekcije SHORT MATTERS, programa kratkih filmova nominovanih za nagradu Evropske filmske akademije 2018, održaće se u bioskopu Abazija od srede, 24. jula do petka, 26. jula s početkom u 13 časova. U sredu, 24. jula publika će imati priliku da pogleda sledeće filmove: portugalski film „Akvapark“, film „Potpisao sam peticiju“ britansko-nemačko-švajcarske koprodukcije, francuski film „Beg“, nemačko kratkometražno ostvarenje „Kontejner“, kao i film „Oni koji žele“ u koprodukciji Švajcarske i Španije.

Sutradan, u četvrtak, 25. jula biće prikazani bugarski film „Stid“, britanski kratki film „Kolika je šteta“, film „Oslobodite pse“ u koprodukciji Francuske i Belgije, italijansko-francuski film „Godine“ i film gruzijsko-letonske koprodukcije „Zarobljenik društva“.

Poslednje večeri prikazivanja filmova iz ove selekcije, u petak, 26. jula s početkom u 13 sati biće prikazani ukrajinski film „Matura ’97“, belgijski film „Gnu Wildebeest“, nemačko kratkometražno ostvarenje „Burkina Brandenburg Kompleks“, film „Kapitalizam“ u francusko-belgijskoj koprodukciji, a holandski film „Meryem“ zatvoriće ovu selekciju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here