Đorđe Ogrizović – Najbolji mladi naučnik na svetu je iz Srbije

Osamnestogodišnjak Đorđe Ogrizović je proglašen za najboljeg mladog naučnika – inovatora na svetu od strane Svetske organizacije za zaštitu intelektualne svojine.

Đorđe Ogrizović
Slika izvor: N1

Ovom srednjoškolcu je ovo već druga nagrada ove godine za projekta prečišćavanja zagađene vode fenolom procesom hidrodinamičke kavitacije.

Đorđe je, za ovaj projekat, ove godine osvojio zlatnu medalju na 29. Svetskom prvenstvu mladih naučnika u Rumuniji.

Ovim projektom Đorđe se bavi od drugog razreda srednje škole, ali nakon nagrade ne očekuje veliku promenu. „Ovo pre svega smatram ličnim uspehom i uspehom moje porodice i mentora, ali ne očekujem da će mi doneti nešto konkretno“, dodao je Đorđe.

Mladi naučnik je takođe rekao da bi voleo da za njegov uspeh čuju mladi i deca kako bi poželeli da se bave naukom, kao i da bi znali da će profesori, mentori i drugi naučnici uvek biti tu da im pomognu. On je dodao i da mladima mogu da pomognu organizacije poput Regionalnog centra za talente i Petnica.

Đorđe iza svebe već ima nosta uspeha u naučnoj svefi, on je samo tokog trećeg razreda srednje škole osvojio dve prve nagrade na državnim takmičenjima kao i zlato iz oblasti životne sredine na Svetskoj olimpijadi mladih naučnika.  On takođe planira da nastavi da se bavi ovim i drugim projektima u prečišćavanju vode jer je ekologija polje nauke koja ga najviše zanima.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here