Najinteresantnije biljke na svetu

U svetu postoji skoro milion različitih vrsa biljaka. One nas okružuju, neke se koriste u ishrani i medicini, mnoge kao ukras, a postoje i one koje su toliko otrovne i opasne da nas mogu ubiti. Predstavljamo vam najinteresantnije biljke za koje verovatno nikada niste čuli.

Victoria amazonica

Vrsta koja nosi naziv i džinovski lokvanj, zbog svoje impozantne veličine. Listovi su kružnog oblika, prečnika i do 2,5 m i mogu izdržati teret i do 45 kg ako je on pravilno raspoređen. U jednoj sezoni biljka proizvede i do 40-50 listova. Poreklom je iz Južne Amerike, a prvi put je otkrivena 1801. godine u Boliviji. Cvetovi su bele ili purpurno-crvene boje, relativno su kratkog veka u trajanju od samo 48 sati. Kada se otvori on je bele boje i miriše poput ananasa, a zatim prelazi u purpurnu boju bez mirisa.Cvet se zatim zatvara i potapa u vodu. Ova vrsta nije ugrožena ali živi u veoma specijalizovanim staništima.

Rafflesia arnoldii

Ova biljka potiče iz jugoistočne Azije i poznata je po tome što ima najveći pojedinačni cvet na svetu. Pripada grupi parazitskih biljaka iz roda Tetrastigma, nema koren ni listove i većinu svog vremena živi neprimećena unutar drvene stabljike svog domaćina. Njen cvet može biti i do 1 metar u prečniku i crvenkasto braon je boje. Njen miris privlači muve, koje učestvuju u oprašivanju. Iako predstavlja simbol azijske prašume, ova vrsta je izuzetno retka. Može se koristiti u medicini.

Amorphophallus titanum

Amorphophallus je jedan od najvećih cvetova na planeti. Može da naraste i do 3 metra iznad tla, kao i da formira velike listove, zbog čega je nazivaju gigantom među biljkama. Rasprostranjena je na Indonezijskom arhipelagu i u kišnim šumama na 120-365 m nadmorske visine. Cvet je zvonastog oblika, uglavnom roze boje, koji prilikom oprašivanja ispušta veoma neprijatan miris. Veoma je ugrožena vrsta jer ju je teško kultivisati, obzirom da postoji samo nekoliko mesta na svetu gde se to može obaviti.

Psychotria Elata

List ove biljke izuzetno je atraktivan jer podseća na oblik usana. Iako mnogi misle da je to cvet, zapravo su listovi ti koji formiraju ovaj karakterističan oblik, poznati kao brakteje. Pripada rodu Psychotria genus u kome se nalazi oko 1900 vrsta. Biljka sa usnama se može naći u tropskim šumama Južne i Centralne Amerike.  Nije je lako uzgajati ali se to višestruko isplati onom kome to uspe.

Passiflora coerulea

Lijana poreklom iz Afrike, a može se naći i u Južnoj Americi i Aziji. Cvet ima veoma specifičan oblik, kome je za oprašivanje potrebno dosta pčela ili ptice poput kolibrija. Cvet se sastoji od pet latica i pet listića, a u sredini je nit u vidu zvezdica. Bele i ljubičaste boje. Sam oblik podseća na venac, zbog čega ga u narodu zovu Hristov venac.

Strongylodon macrobotrys

Poznata je kao smaragdna vinova loza, zbog cveta koje je tirkizno do tamno zelene boje. Uglavnom raste u vlažnijim područijima i može da dostigne visinu i do 13 metara. Cvetovi su u grozdastim cvastima, okrenuti naopačke, kako bi mogli slepi miševi koji ise takođe naglavačke mogli da piju njihov nektar. Ne podnosi hladno vreme i niske temperature, a u mraku emituje veoma lepu zelenu boju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here