Najkreativnije skulpture i statue sveta

Posetioci sajta Bored Panda (www.boredpanda.com) ovih dana su slali svoje predloge za najkreativnije skulpture i statue na svetu. Predstavljamo vam neke od najzanimljivijih.

1.Mustanzi (Las Kolinas, Teksas, SAD), autor: Robert Glen

„Mustanzi iz Las Kolinsa“ je jedna najvećih skulptura konja na svetu. Pored nje nalazi se i istoimeni muzej posvećen ovoj turističkoj atrakciji. U muzeju posetioci mogu da pogledaju film koji prikazuje koliko je vremena i truda bilo potrebno za nastajanje ovog umetničkog dela.

Skulptura je nastala po želji biznismena Bena Karpentera koji je krajem šezdesetih godina pretvorio svoj ranč u stambeno-poslovni deo grada Los Kolinas. Tada je naručio skulpturu divljih mustanga koji prelaze potok zato što su ove životinje istorijski vezane za Teksas a takođe predstavljaju i napredak, inicijativu koji su značajni za razvoj ove američke države. Skulptura je postavljena 1984. godine, a Američko udruženje pejzažnih arhitekata joj je uručilo nagradu nacionalne časti.

2. Ekspanzija (Njujork, SAD), autor: Pejdž Bredli

Skulptura je nastala kombinovanjem bronze i električne energije, a njena autorka je opisala ovim rečima: „Od trenutka kada smo rođeni, svet pokušava da nas smesti u kutiju koju nam je namenio: broj osiguranja, pol, rasa, zanimanje, IQ. Pitam se da li smo više određeni kutijom u kojoj smo ili onim što smo mi iznutra. Da li bismo prepoznali sebe kada bismo mogli da izađemo iz svog tela?“

3. Spomenik nepoznatim prolaznicima (Vroclav, Poljska)

Spomenik predstavlja porobljavanje ljudi u komunistikom društvu, a otkriven je 13. decembra 2006. godine na godišnjicu vanrednog stanja u čast onima koji su za vreme komunističkog režima bili uhapšeni i onima koji su nestali.

4. Cipele na obali Dunava (Budimpešta, Mađarska), autori: Kan Togai i Đula Pouer

Ovaj spomenik je napravljen na obali Dunava u čast Jevreja koji su ubijeni od strane fašista za vreme Drugog svetskog rata. Jevrejima je naređeno da se izuju i stanu na ivicu obale odakle je pucano na njih,a zatim su njihova tela upala u vodu. Spomenik je napravljen 2005. godine i sastoji se od šezdeset pari cipela od kojih svake mogu da ispričaju svoju priču.

5. Sloboda (Filadelfija, SAD), autor: Zenos Frudakis

Američki vajar grčkog porekla je odrastao slušajući priče o svom narodu i njegovoj prošlosti. Poznavanje grčke istorije, estetike i kulture utiče na njegovo stvaralaštvo. S obzirom da potiče iz zemlje koja je kolevka antičkih rasprava o slobodi, a živi i stvara u državi koja se često smatra simbolom slobode, ne čudi da je upravo ovaj pojam umetniku poslužio kao inspiracija za čuvenu skulpturu. Po njegovim rečima, ideja je bila da napravi skulpturu u kojoj bi svako prepoznao, bez obzira na svoju prošlost. Skulptrua predstavlja borbu za slobodu i njeno postizanje kroz aktivan i kreativan proces.

6. Čovek koji visi (Prag, Češka), autor: David Černi

Dok šetate Pragom možete videti Sigmunda Frojda kako visi sa jedne zgrade, tačnije skulpturu češkog umetnika koja predstavlja tvorca psihoanalize. Frojd je patio od mnogih fobija, između ostalog imao je i strah od sopstvene smrti. Umetnik je želeo da ovom skulpturom oslika njegovu stalnu borbu sa smrću i strahom. Ovo umetničko delo je uplašilo mnoge prolaznike koji su često zvali policiju i vatrogasce da pomognu Frojdu.

7. Vroclavski patuljci (Vroclav, Poljska)

U Vroclavu nećete videti samo statuu koja je simbol žrtava komunističkog režima već možete sresti i simpatične patuljke. Prvi put su se pojavili na ulicama ovog grada 2011. godine od tada privlače veliku pažnju turista pa broj ovih statua stalno raste, a trenutno ima oko 250 u celom gradu.

 (Izvor: Boredpanda)

Autorka: Jovana Nikolic

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here