Najlepši nacionalni parkovi bivše Jugoslavije

Na prostoru država bivše Jugoslavije, nalaze se najlepši nacionalni parkovi u ovom delu Evrope. U ovom tekstu ćemo vam predstaviti njihove lepote i dati vam turističke ideje za proleće koje je pred nama!

Često se oduševljavamo dalekim egzotičnim destinacijama koje su na drugom kontinentu i kraju sveta, zaobilazeći geografsko podneblje naše zemlje. Ipak, da bismo ostvarili kontakt sa najlepšom i najnetaknutijom prirodom nije nam uvek potrebna avionska karta, skup apartman i loto sedmica.

NACIONALNI PARK TARA – SRBIJA

Nacionalni park Tara nalazi se na najvišem delu planine Tare, na granici sa Bosnom i Hercegovinom, u zapadnom delu Republike Srbije. Specifičnost ovog područja je u raznovrsnosti reljefa i geološke podloge, što ga čini prebivalištem bogatog biljnog i životinjskog sveta, kao i brojnih šumskih ekosistema sa velikim brojem retkih vrsti, među kojima je najpoznatija Pančićeva omorika.
nacionalni parkovi
Kanjon Drine je jedan od najlepših i najdubljih kanjona u Srbiji i Bosni i Hercegovini sa vrlo očuvanom i bogatom florom i faunom. Njegove litice obrasle su gustim listopadnim i četinarskim šumama. Voda Drine je kristalno čista i providna, a boja joj oscilira između zelenih, potpuno providnih i plavih nijansi.


Čuvena manifestacija “Drinska regata” održava se svake godine na Drini, okupljajući preko 100 000 posetilaca iz zemlje i inostranstva.

NACIONALNI PARK TRIGLAV – SLOVENIJA

Nacionalni park Triglav jedini je nacionalni park u Sloveniji sa posebnim i strogim zaštitnim režimom od ostalih zaštićenih područja. Ime je dobio po njegovom najvišem planinskom vrhu, ujedno i simbolu Slovenije – Triglavu, koji se nalazi u središtu parka na 2,864 metara nadmorske visine. Nacionalni park se prostire duž italijanske i blizu austrijske granice, na severozapadu Slovenije, odnosno u jugoistočnom delu Alpa.


U Triglavskom nacionalnom parku spajaju se dva velika sliva – reke Soče, koja se uliva u Jadransko more i reke Save, koja teče prema Dunavu, odnosno Crnom moru. Najveće jezero Nacionalnog parka je Bohinjsko jezero. Park obiluje raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom, zbog čega zauzima značajno mesto u ekosistemu Evrope.

U ponudi Triglava nalaze se brojne mogućnosti koje zadovoljavaju potrebe ljubitelja adrenalina poput skijanja i raftinga, kao i atraktivno penjanje uz planinu.

NACIONALNI PARK PLITVIČKA JEZERA – HRVATSKA     

Plitvička jezera predstavljaju jedno od najlepših prirodnih bogatstava Hrvatske, koja se nalaze u oblasti Lika. Plitvice su jedinstveni fenomen hidrografije i sastoje se od 16 jezera između kojih se nalazi veliki broj vodopada, među kojima i najveći u Hrvatskoj – „Veliki slap“ koji je visok 78 metara. Jezera imaju vrlo karakteristične boje, od smaragdno zelene do tirkizne, što predstavlja posebnu atrakciju ove destinacije.   
 

 

 

 

 

 

Plitvička jezera se po legendi nazivaju i „Vražji vrt“. Prema legendi, Plitvička jezera su nastala nakon velike suše. Ljudi, životinje i biljke su izumirali zbog nedostatka vode. Narod se molio i molio, da bi se nakon mnogo godina u dolini pojavila Crna Kraljica koja se smilovala narodu i uz vetar i grmljavinu izazvala veličanstvenu kišu, koja je padala toliko dugo dok nivo vode nije narastao dovoljno da oformi jezera.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here