Najpričljivije maske sa KST-ovog maskenbala

Maskenbal i njegovi junaci

Maskenbal i njegovi junaci

Na ovogodišnjem KST-ovom maskenbalu, tražili smo najoriginalnije priče koje stoje iza svake maske. Umesto da se vodimo estetsko-formalnim kriterijumima, ovog puta smo tragali za suštinom i autentičnošću.

Maskenbal
Fotografisala: Ana Vukčević

Portal mladi je bio na najvećem, četrdeset i četvrtom po redu, tradicionalnom maskenbalu koji se održao u subotu, 23. XII 2017. godine, pod sloganom „Kroz svetlo i tamu“. U sred velike gužve, pronašli smo ljude čije su nam maske delovale najoriginalnije. Neke su skrojene štapom i kanapom, dok su druge zahtevale dosta materijalnih sredstava,mašte i volje. Zajednički imenilac za sve maske jeste veliki trud i ushićenje koje je svaka maska donela sa sobom. Ono što nam je najvažnije bilo, jeste priča koja stoji iza tih maski, kao i način na koji su ih napravili i osmislili,pa pogledajmo šta smo izdvojili.

Izdvojene maske

1. Džek Sperou i Beti Kamenko

Često neodvojni segment svakog maskenbala, predstavlja bar po koji gusar ili pirat. U skorije vreme, pirati dobijaju obličje Džek Sparou-a, čemu možemo da zahvalimo velikoj popularnosti Pirata sa Kariba. Naš Džek Sperou, zove se Uroš Petrović. Rekao nam je da je maska bila dosta zahtevna i da se namučio dok nije pronašao adekvatnu periku i odeću. Uprkos svim poteškoćama, uspeo je u svojoj zamisli. Možda nije najautentičniji Džek, ali svakako kada bi Sperou imao mlađeg brata, on bi izgledao baš ovako.

Beti Kamenko
Fotografisala: Ana Vukčević

Naša izabrana Beti Kamenko je Ana Vukčević. Njen Barni Kamenko je bio sa njom, ali se u međuvremenu zapričao sa ostalim maskama, pa je Beti napravila jedan selfi sa Džekom Sparou-om. Beti nam je ispričala da je gledala nekoliko tutorijala na temu: Kako napraviti haljinu za Beti Kamenko i odelo za Barnija Kamenka. Uzela je staru majicu i prekrojila je po uputstvima sa tutorijala. Na kraju smo dobili pravi Beti, sa autentičnom haljinicom i nasmešenim očima.

2. Kal Drogo

Igra prestola
Fotografisala: Ana Vukčević

Na ovogodišnjem maskenbalu imali smo i oživljene likove iz Igre prestola. Iako je Kal Drogo umro na kraju prve sezone Igre prestola, u subotu se pojavio, u KST-u u svom punom sjaju.

3. Strašilo iz Oza

Strašilo iz Oza
Fotografisala: Ana Vukčević

Strašilo iz Oza je svakako bilo jedno od najvećih iznenađenja na maskenbalu. Pored maske koja je vešto osmišljena, vrlo je upečatljiv i momenat potpune identifikacije čoveka koji se krije iza maske sa Strašilom. Ovde je glavna krilatica bila: Kada si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin, a kada si Strašilo, ponašaj se kao Strašilo.

4. Frida Kalo

Frida Kalo
Fotografisala: Ana Vukčević

Junakinja 44-og maskenbala „Kroz svetlo i tamu“ bila je Frida Kalo. Iako je ceo Fridin život bio obasut raznim nedaćama i tamnim događajima, ono što je svakako nedostajalo jeste reprezent tame, a to je Dijego Rivera čija biografija nikako ne ide u njegovu korist.

5. Artas Menetil

Artas Menetil
Fotografisala: Ana Vukčević

Artas Menetil je ispunio i formalni i suštinski kriterijum našeg odabira. Pored savršene maske iza koje stoji veliki trud, kao i sati sati igranja WOW-a, ova maska u sebe prožima i svetlo, i tamu tačno odgovarajući na zahtev ovogodišnjeg maskenbala. Dualitet čovekove prirode i metamorfoza njegovog bića oličena je u Artasu Menetilu. Naime, ljude napadaju orkovi i zaraza što stvara mrtve koji idu i ubijaju sve redom. Artas se sa njima bori, a u prelomnom momentu saznaje za mač koji mu može dati moć da pobedi demone , međutim njegov prijatelj ga upozorava da je moć zla da i može postati korumpiran. Na šta on kaže: Nosiću svaku kletvu koju treba samo da spasem svoju zemlju. Ubija svog oca i sve bivše saborce, trajno padajući pod uticaj demona NarZula. Naš Artas Menetil bio je Marko Živanović.

6. Nadogob- duh vremena

Nadogob
Fotografisala: Ana Vukčević

Duh vremena odnosno Nadogob predstavlja nosioca svetla i tame, dobrog i lošeg. Njegov tvorac je ujedno i nosilac ove maske, Bogdan Šimić koji još uvek nije siguran da li je Nadogob stvorio njega ili je pak redosled obrnut. Maska, iako na prvi pogled tipična, ona u sebi sadrži subverzivnost i podrivanje najslavnijih moćnika naše sadašnjosti, otuda je kravata simbol koji ne smemo prenebegnuti. Zato se Nadogob pojavljuje uvek kada svet izlazi iz balansa, pa u zavisnosti od situacije, Nadogob može biti i dobar, i loš. Njegova delatna priroda je uslovljena spoljašnjim svetom koji nikom od nas nije naklonjen. Ovaj duh vremena ne može da živi sam. On preuzima Bogdanovo telo,a svoju moć crpi iz Bogdanovog pera. Stoga, svaka čast obojici, a najviše Nadogobu.

Nagrade najboljih maski

Kao najbolje odnosno najautentičnije maske ovogodišnjeg maskenbala, Portal mladi je izdvojio Artas Menetila i Nadogoba, odnosno prva nagrada ide Marku Živanoviću, a druga Bogdanu Šimiću. Nagrade je omogućio Body Relax Spa centar, koji prvoj nagradi dodeljuje 90 minuta relax masaže, a drugoj 70 minuta relax masaže.

Čestitamo srećnim maskama. 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here