Najvažniji dan u istoriji crtanog filma

U Los Anđelesu, u čuvenom holivudskom Carthay Circle Theatre premijerno je 21. decembra 1937. godine prikazan prvi dugometražni crtani film – Snežana i sedam patuljaka. Bilo je to veče kada je „Diznijeva budalaština“ postala ogroman uspeh.

crtanog filma

Godina je 1937. Sjedinjene Američke Države se nalaze u dobu koje će biti nazvano “Velikom depresijom” a jedan studio za proizvodnju crtanih filmova radi skromno, ali veoma entuzijastično. Ime njegovog osnivača Volta Diznija već je poznato širom zemlje, pa i dalje, a prva asocijacija na proizvode iz ovog studija su kratki duhoviti crno-beli crtani filmovi puni smešnih životinja koje se ponašaju kao ljudi. Neki od ovih likova su već stekli veliku popularnost, kao što su Miki Maus, Pluton ili Paja Patak ali teško je izvući priznanje publike da u njima ima nešto više od zabave za decu.

Dizni želi da ode korak dalje. Po Holivudu se sa podsmehom priča da već tri godine ovaj čovek neobičnih ideja radi na prvom dugometražnom crtanom filmu. Da li će zaista neko sedeti u bioskopu sat i po i gledati crtani film? Kako sastaviti 90 minuta smešnog materjala? Glasine su još čudnije – priča se da Dizni ovog puta stvara bajku i namerava da privuče publiku svih uzrasta. Film je u holivudskim krugovima već dobio nezvanično ime – “Diznijeva budalaština”.

Foto: Britannica.com

Ne osvrće se Volt Dizni na to. Okupio je čak oko 750 umetnika i vredno stvaraju istoriju. Možda je jedina dilema bila kojom bajkom početi a u igri su bile Pepeljuga, Petar Pan i Alisa u Zemlji čuda, ali je Dizni doneo odluku da to bude Snežana i sedam patuljaka po kojoj je 1916. godine snimljen jedan od prvih filmova koje je gledao.

Međutim, ne ide baš sve po tako ambiciozno postavljenim planovima. Troškovi snimanja revolucionarnog filma su mnogo veći nego što su Voltovi proračuni predviđali i dostižu čaj 1,4 milion dolara. Ovo može dovesti skroman studio do bankrota – mišljenje je ne samo holivudskih skeptika već i Diznijevih najbližih, brata i supruge. Ali svojeglavi Volt stavlja svoju kuću pod hipoteku i nastavlja da stvara bajku.

Prvi među crtanim filmovima koji traje duže od sat vremena, u boji je, prikazuje bajku, ima tendenciju da postane što sličniji dramskim filmovima – dakle, i tehnički mora da bude drugačiji. Dizni odlučuje da njegovi animatori razviju potpuno nove tehnike rada koje će omogućiti da likovi budu što sličniji pravim ljudima. Tada prvi put počinje crtanje uz posmatranje živih modela koje će biti karakteristično za naredne Diznijeve filmove. Za potrebe ovog crtanog filma nastalo je skoro dva miliona pojedinačnih slika kao i 1500 različitih nijansi boja. To još nije sve – u istoriju ulazi i kao prvi američki film uz koji izlazi i album sa muzikom iz filma. Osim toga, u svakom mjuziklu do tada pesma je bila deo filma kada se čitava radnja zamrzava, ali ne i u “Snežani i sedam patuljaka”.

Foto: Neatorama

Dan premijere Volt Dizni je dočekao sa ogromnim nestrpljenjem. Ali i publika. Prodaja karata u Carthay Circle Theatre bila je veća nego ikad. Više od 30.000 ljudi koji nisu mogli da dođu do karte stajali su ispred bioskopa želeći da na neki način budu deo ovog događaja. Dizni još uvek nije siguran da li je ovo uspeh pa za prvi smeh iz publike ne zna da li je odraz uživanja u filmu ili podmseha. Ovacije na kraju su razjasnile sve.

Šest dana kasnije Volt je zajedno sa sedam patuljaka na naslovnoj strani časopisa Time, a kritika u časopisu Variety kaže da je iluzija savršena i da se likovi mogu porediti sa živim glumcima. Najveće simpatije publike osvajaju patuljci koji su prvi put postali sedam jedinstvenih ličnosti sa svojim imenima. Međutim, mora se priznati da je i lik zle kraljice maestralno kreiran. Glavnoj junakinji, Snežani, glas je pozajmila devetnaestogodišnja Adriana Kaseloti koja je u studiju snimala samo nekoliko dana, a na audiciji je bilo nekoliko stotina devojaka.

“Diznijeva budalaština” zarađuje 8,5 miliona dolara (što bi danas bilo nekoliko stotina miliona) a Volt Dizni dobija počasnog Oskara “za značajnu inovaciju koja je očarala milione i pionirski poduhvat na velikom novom polju zabave “.

Međutim, najveći uspeh ovog crtanog filma se vidi jasnije 79 godina kasnije – 56 dugomeražnih crtanih filmova snimljenih u Dizni studiju i nepoznat broj onih koji su snimljeni u drugim studijima ali sa sličnom idejom, da odrasle vrate u svet bajki, lavina su koju je pokrenuo upravo ovaj kamenčić.

Pogledajte kako je nastajao crtani film Snežana i sedam patuljaka

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here