Ne dajte se, k’o Ines

 Iznos studentovih mesečnih nagrada i stipendija veći od prosečne plate.

Senzacionalistički naslov ili istina?

Da li se trud u ovoj zemlji uopšte isplati?!

Ines

Nedelja. Jutro. Sneg škripi pod nogama.

„Studentsko odmaralište Ratko Mitrović?”

„Pravo, pa levo.“

„Smeštaj, usluga i hrana su odlični! Baš sam zahvalna Studentskom centru na dodeljenoj nagradi!“

Studenti dragi, studenti poštovani, verujete li kao i ja u neumitno isplaćivanje rada i truda? Onda i vi možete optimalno iskoristiti lepote studiranja, kao i Ines, a možda i više od nje.

Kada je upisala prvu godinu studija dodeljena joj je stipendija opštine u kojoj je rođena, pošto je zasijala u mnoštvu uspesima na takmičenjima i šarenolikim učeničkim konkursima.

Svaka godina osnovnih i master studija bila joj je ispunjena prihodima opštinskih i državnih stipendija, neretko u znatno većem iznosu u odnosu na primanja koja su njeni roditelji imali.

Zahvaljujući značajnim studentskim stipendijama i nagradama, ne opterećujući najmilije, uspela je da spaja lepo i korisno, bude deo studentskih konferencija iz lingvistike i ekologije, kako u Srbiji, tako i u Bosni, Hrvatskoj i Makedoniji, putuje, druži se, smeje i raduje, posećuje omiljene koncerte i predstave… Živeo život!

Prelep je osećaj nezavisnosti. Prelepo je kad znaš da pomno praćena predavanja, poneka neprospavana noć, uporno ispunjavanje studentskih zadataka mogu doneti i materijalnu nezavisnost, i zadovoljstvo sobom, i poštovanje drugih. Prelepo je ako će Ines biti primer novim generacijama. Prelepo je, prelepo.

Donela nam je Ines fantastične čokolade iz Belgije na završnoj godini kada je, kao stipendistkinja belgijske vlade, imala priliku da se usavršava pohađajući stručni staž. Neprocenjiva je razmena ideja u kojoj je učestvovala, dragocena su sva ta poznanstva sklopljena sa pripadnicima frankofone zajednice rasute na pet kontinenata.

Ines
Ines na Zlatiboru

Upravo gledamo slike koje nam je Ines poslala sa Zlatibora gde trenutno uživa u sedmodnevnom boravku za dve osobe, kojim je nagrađena ostvarivši prvo mesto na rang listi najuspešnijih studenata – stanara studentskih domova.

Rekoste da verujete da svaki rad i trud neizostavno urode plodom – ponekad duž puta – hoću reći ponekad treba vremena i strpljenja, ali sreća je lepa i dok se čeka, znam da ćete se i tu složiti sa mnom.

Za kraj, pošteni omladinci, obećajte mi da ćete disciplinovano usmeriti svoj trud, svoje talente i kvalitete ka korisnim i raznobojnim pejzažima, onima na kojima ćete sresti Ines.

Vidimo se!

Ivana Dragićević

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here