Negujte se maslinovim uljem

Maslinovo ulje, osim što se preporučuje za ishranu, dobro je i za negu tela, kose, lica, kože i noktiju. Njegova rasprostranjena upotreba datira još od davnina. Tajna je u njegovim sastojcima, naročito antioksidansima koji sadrže skvalen, organsko jedinjenje koje podstiče hidrataciju. Evo par saveta kako mozete koristiti maslinovo ulje:

Ukoliko želite lepu i negovanu kosu, bez ispucalih krajeva, zagrejte maslinovo ulje u mikrotalasnoj pećnici ili u toploj vodi.  Zatim ga nežno nanesite na kosu i kožu glave. Ostavite da odstoji 10 do 20 minuta, a onda isperite šamponom. Ovo će vam oporaviti kosu tokom letnjih dana kada je ona pod uticajem jakog sunca i isušena.

 Maslinovim uljem možete stilizovati kosu i učiniti je sjajnijom. Samo nekoliko kapi maslinovog ulja utrljajte na krajeve kose i oblikujte je, ovo može da zameni skupe preparate za kosu ( poput kristalnih kapi za kosu itd.)

Skidajte šminku sa maslinovim uljem. Osim što je efikasno pri uklanjanju tvrdokorne šminke oko očiju, hidriraće vam kožu i učiniti je mekšom. Maslinovim uljem možete ukloniti i šminku koja je na bazi ulja. Pri tom vam pore neće biti zapušene. 

Maslinovo ulje je prirodni lubrikant. Ukoliko vam je nestalo kreme, gela ili pene za brijanje, namažite maslinovo ulje na kozu, a ovo će sprečiti iritaciju. 

Muče vas zanoktice? Namažite predeo oko noktiju maslinovim uljem. Ono će omekšati kožu i sprečiti nastanak i dalje širenje zanoktica. Osim toga, ojačaće vam nokti i sprečiće se njihovo listanje.

Alergijske reakcije su učestalije više nego ikada. Naročito su osetljiva deca. Maslinovo ulje možete koristiti i za bebe, za hidrataciju njihove nežne i osetljive kože, naročito guze. Maslinovo ulje je hidratantni  lek.

Leti muku mučimo sa ispucalim petama i isperutalom kožom. Ovaj problem rešite tako što ćete nakon tuširanja na vlaznu kožu naneti maslinovo ulje, sačekajte par minuta i višak uklonite ubrusom. Problem ispucalih peta rešićete ako nakon korišćenja kamena za pete ili turpije namažete maslinovo ulje na kritičan predeo nogu. Obujte čarape i prespavajte u njima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here