Rečca ne – ne znaš ili neznaš? Nemoj mi reći da ne znaš?!

Neznanje je neznati, a ne – ne znati

Da li je neko propustio čas iz srpskog jezika baš onda kada je na tom času obrađivano pravilno pisanje rečce NE sa glagolima, ili je prisustvovao tom času ali nije mogao da upamti pravila, ili je pak usled nailaženja na nekorektno napisane glagole postao i sam nesiguran i zbunjen šta je ustvari pravilno, pitanja su koja će ostati otvorena.


Kako se pravilno piše: neznaš ili ne znaš?

Pravilno se piše odvojeno, to jeste NE ZNAŠ.

Rečca ne uz glagole primeri

Međutim, hajde da već jednom zatvorimo vrata neznanju kada se radi o rečci NE i glagolima.

Ovaj problem, koliko god se o njemu pisalo i govorilo, ne jenjava, kako u pismenim zadacima, tako i u seminarskim radovima, a da ne govorimo o društvenim mrežama. Zato, da upamtimo: rečca NE se, kada stoji uz glagole, piše odvojeno!

Dakle, pisaćemo:Ne idem na predavanja vikendom. Ne volim da jedem grašak.Ne mogu verujem šta se upravo desilo!Ne nađoh nijedne cipele koje mi odgovaraju.

Izuzetak od ovog pravila nisu ni glagolski prilog sadašnji, ni glagolski prilog prošli, iako često dolazi do zabune, pravilo ostaje jasno i prilično jednostavno.

Glagolski prilog sadašnji

Glagolski prilog sadašnji (glagolski prilog nesvršenog vida) je prost glagolski oblik i gradi se dodavanjem nastavka –ĆI na treće lice množine prezenta.

Tako dobijamo oblike: pevajući, gledajući, učeći, zabavljajućise, pričajući…dok bi negacija glasila: Nastavila je da čita knjigu, ne obraćajući pažnju na ono što joj govorim. Izašao je na ispit samouvereno, ne sumnjajući da će položiti.Ne poznajući nikoga u tom velikom gradu, Nađa je morala sama da se snalazi.

Glagolski prilog prošli

Glagolski prilog prošli (svršeni prilog) je prost i neličan glagolski oblik. Njega čini osnova radnog glagolskog prideva i sufiks –VŠI: ponudivši, bacivši, počevši

Kada se osnova radnog glagolskog prideva završava na suglasnik, ispred nastavka –VŠI naći će se samoglasnik A: prešavši, rekavši, stekavši

Rečca ne

Sa rečcom NE, primeri bi glasili: Ne uzevši svoj novčanik, Aleksandar je istrčao iz stana. Ne želevši da ga povredi, prećutala je istinu. Doneo je odluku, ne znavši kakve će probleme tom odlukom prouzrokovati. Nastavila je da priča, ne primetivši da je profesor posmatra.


Kada se rečca NE piše odvojeno a kada spojeno?

Odrična rečca NE se piše odvojeno od glagola u ličnom obliku.
Odrična rečca NE se piše sastavljeno samo u sledećim glagolima u ličnom obliku: NEĆU, NEMAM, NEMOJ i NISAM.


Odstupanja

Međutim, kako kaže latinska izreka „Exceptio firmat regulamˮ, što znači da izuzetak potvrđuje pravilo, i ovoga puta nailazimo na određena odstupanja od pravila. Ta odsupanja javljaju se u glagolima: nisam, neću, nemoj i nemam, kada se rečca NE ipak piše zajedno sa glagolima.

Glagol NISAM je negirani prezentski oblik glagola BITI, a njegova promena po licima je sledeća: nisam, nisi, nije, nismo, niste, nisu.

Od glagola HTETI negacija glasi: neću, nećeš, neće, nećemo, nećete, neće, dok je NEMOJ (nemojmo, nemojte) oblik pomoću koga se gradi odričan oblik imperativa.

NEMATI je odričan oblik glagola IMATI i njegova promena glasi: nemam, nemaš, nema, nemamo, nemate, nemaju.

Evo par primera: Odavno te nisam video!Nemoj odlagati obaveze. Da li se nećeš ljutiti ako ti kažem istinu?Neki ljudi nemaju nimalo stida.

Rečca ne uz imenice i prideve

Na kraju, treba naglasiti da se rečca NE uz imenice, prideve i priloge piše spojeno: neprijatelj, nespavanje, nepravda, neznanje, netačan, neverovatan, neprilagodljiv, neumesan, nekadašnji, nekako, nekada, nerado, nenamerno.

2 COMMENTS

  1. Poštovana,
    Nisam propuštala časove, ali sam uvek bila vređana od strane nastavnice srpskog jezika. Državna firma, pa joj se može…U meni je rastao samo strah. Tako da ništa nisam naučila i onda nalazim stranice kao što su Vaše. Jednostavno mehanički zapamtim kako se nešto piše (nemam pojma zašto je to tako).

    Srdačan pozdrav.

  2. Nije mi jasno zašto se pominje nisam u izuzecima kada nema „ne“ u svom sastavu.
    Nisam jeste odričan oblik, koji nije pravilan i tema je druge stvari, ali nema reč ne i onda nije upitno kako se piše „ne“. Opet NISAM nema NE za razliku od NEMOJ gde ima NE….
    Mada Vranjanci kažu nesam školovao ….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here