Nestvarno lepi hoteli od leda

Za ljubitelje zime i onoga što ona nosi, hoteli od leda predstavljaju savršenu priliku za nesvakidašnji odmor.

Prvi ledeni hotel je nastao 1990. godine u Švedskoj, blizu reke Torne kada je jedan umetnik napravio izložbu svojih skulptura od leda. Mnogim posetiocima se dopao ambijent pa su zamolil vajara da prenoće unutar hale sa eksponatima. Danas na ovom mestu postoji veliki kompleks soba od leda, a ideja za ledeni hotel se proširila i na druge zemlje poput Kanade, Rumunije, Japana, Švajcarske i Norveške. Potražnja za ovakvim tipom ekstremnog turizma je iznenađujuće velika, tako da za neke hotele postoje liste čekanja i od tri godine. Ovakav luksuz nije jeftin i košta od 500 do 1000 eura za jednu noć po osobi.

Hoteli funkcionišu tako što konstantno održavaju temperature blizu nule i zapošljavaju veliki broj umetnika koji oblikuju skulpture i potrebne predmete. Najrazvijeniji biznis u ovoj oblasti definitivno ima Švedska. Hotel je otvoren tokom cele godine,a sve je sagrađeno od snega i leda. Kada stignete u hotel osoblje vam da sva potrebna uputstva i posebnu odeću prilagođenu tamošnjim temperaturama. U sobama od leda je dozvoljeno boraviti samo u periodu od 6 popodne do 7 sati ujutru kada morate da odete do toplog dela hotela i popijete vruć napitak. Takođe nije dozvoljeno provesti više od jedne večeri uzastopno u hladnim prostorijama.

Ogroman broj aktivnosti je na raspolaganju posetiocima, mogu da upoznaju ljude koji oblikuju led u hotelu, da se voze sankama koje vuku haskiji, pecaju na reci ili odu do spa centra. Specifične i jako popularne ponude su doživljaj belih noći kada u ponoć možete da vidite sunce i specifične pojave poput polarne svetlosti.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here