Nestvarno plava jezera: Moab

Danas slikom i rečju putujemo do Jute, jedne od pedeset saveznih američkih država. Juta se geografski prostire na zanimljivom geološkom području, pa sadrži čak 5 nacionalnih parkova, 6 nacionalnih spomenika i 40 državnih parkova i šuma.

Moab. Izvor: matrixworldhr.files.wordpress.com

Cilj našeg današnjeg putovanja jeste “poseta” jezerskom kompleksu Moab. Iz vazduha posmatran, kompleks izgleda poput slikarskog umetničkog dela: jarkih i izražajnih boja, neobičnih oblika. Kasnije shvatamo da je reč o vodenim površinama električno plavih boja među smeđim stenama.

Boje Moaba. Izvor: matrixworldhr.files.wordpress.com

Jezera su dobila ovakvu boju jer je rudniku u kojem se iskopava i ispupmpava nišador trebao prostor na kojem će  stvarati svoje proizvode (nišador je amonijak-hlorid, prašak; koristi se u tehnici i medicini; ukusa je ljuto-slanog, a u vodi se rastvara). Nekada se nišador ili potaša pravila ispiranjem drvnog pepela vodom i isparavanjem otopine do suvog stanja. Do početka XX veka bila je jedna od najvažnijih industrijskih hemikalija. Danas se dobija nešto drugačijim metodama. No, potaša je zapravo pronađena duboko ispod površine gde su se drevna jezera ili unutrašnja mora osušila, a te isparavajuće površine su samo najvidljiviji vrh duge.

Jezera. Izvor: wikimedia.org

Ovde se  otopljena so pumpa iz dubokih bušotina. Zatim se slanica, sada otežana sa otopljenim potašama, pumpa natrag u bazene za isparavanje.

Bazeni su obojeni tamno plavom bojom kako bi lakše apsorbovali i zadržali toplinu od Sunca. U vrućoj, suvoj klimi pustinje, potrebno je oko 300 dana kako bi se slana voda isušila u so i postala potaš kristal. Strojevi stružu ove kristale s dna ribnjaka i šalju ih dalje na procesuiranje.

Moab na google mapama. Izvor: google maps
Moab na google mapama. Izvor: google maps

Rudnike potaše, kraj jezera Moab, izgradila je teksaška kompanija Suplhur 1963. godine. U to vreme, ovo je bio konvencionalni rudnik gde su radnici sa strojevima kopali podzemlje. Međutim, već iste godine kad je otvoren rudnik došlo je do strašne eksplozije plina zbog kojeg je zatrpano 25 muškaraca, a 18 od njih je umrlo. Nekoliko godina kasnije, kompleks je modifikovan u kompleks  u kojem strojevi vode glavnu ulogu, odnosno kupaju dubinski, a ljudi rade samo površinske poslove. Nijanse boje se menjaju, kako so isparava.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here