Neverovatan život Kristofera Lija

Glumac Kristofer Li danas je najpoznatiji po svojoj ulozi Sarumana u filmskim trilogijama „Gospodar Prstenova“ i „Hobit“. Međutim, Li je sve osim običan glumac. Ceo njegov život predstavlja jednu veliku anegdotu, a biografija Kristofera Lija bi i sama mogla poslužiti kao inspiracija za film.

Izvor: Flickr

DRUGI SVETSKI RAT, SPECIJALNE JEDINICE I TITO

Kristofer Li bio je pripadnik specijalnih snaga Velike Britanije u Drugom svetskom ratu. Li se isprva obreo u Severnoj Africi gde je učestvovao u borbama protiv nemačkih jedinica generala Romela. Zahvaljujući svojoj pronicljivosti i hrabrosti, Li je dobio malo drugačije, delikatnije ratne zadatke.

Iako mladić, Lijeva figura ulivala je poštovanje gde god bi se pojavio. Vihori rata doneli su Kristofera i na naše prostore. On je od svoje vlade dobio zadatak da pruži podršku partizanskoj borbi protiv nacista u Jugoslaviji. O njegovom delovanju u Jugoslaviji zna se veoma malo. Jedna stvar je izvesna, Kristofer Li poznavao je Josipa Broza Tita.Glumac se borio i u čuvenoj bici za Drvar, kada je Tito za dlaku pobegao nemačkim padobrancima.

Kako je danas Li jedno od velikih holivudskih imena, pitanja o njegovom učešću u Drugom svetskom ratu nezaobilazan su deo svakog intervjua. Glumac retko i malo govori na ovu temu, a njegov ratni dosije i dalje nije dostupan javnosti.

POZNANSTVO SA TOLKINOM

Iako je najpoznatiji po svojoj ulozi Sarumana, malo ljudi zna da je Li imao priliku da upozna autora knjige „Gospodar Prstenova“ Dž.R.R Tolkina. Ovo ga čini jednim članom glumačke postavke „Gospodara prstenova“ koji je zaista poznavao čuvenog pisca.

Li je do te mere bio fasciniran književnim opusom Tolkina, da je po sopstvenom priznanju pročitao sva dela ovog autora više desetina puta!

Kada je Piter Džekson počeo sa kastingom za film „Gospodar prstenova“, Li se prijavio za ulogu Gandalfa. Ova uloga mu nije bila suđena jer je Džekson zamislio Lija kao Sarumana davno pre početka zvaničnog kastinga.

HEAVY METAL

Čuveni glumac oprobao se i u muzičkim vodama, iza sebe ima nekoliko heavy metal albuma.

Na svoj devedeseti rođendan, 27. maja 2012. godine, Li je izbacio singl „Let Legend Mark Me As A King“ čime je postao zvanično najstariji izvođač u ovom muzičkom žanru. Muziku za ovu pesmu komponovao je Riči Folkner iz benda Judas Priest.

FILMSKO PLATNO I NEGATIVCI

Glumačku karijeru Kristofera Lija obeležile su uloge zlikovaca. Uloga koja ga je izbacila u prvi plan bila je u filmu „Drakula“ 1958. godine. Glumac je nekoliko puta tumačio ulogu vampira iz Transilvanije.

Osim Drakule, glumio je i Raspućina, što je predstavljalo veliki kuriozitet, s obzirom da je glumac imao priliku da upozna ubicu pravog Raspućina, Feliksa Jusupova.

Tradiciju filmskih negativaca nastavio je i ulogama u filmovima „Čovek sa zlatnim pištoljem“ gde je bio protivnik Džejmsu Bondu, kao i u sagi „Ratovi zvezda“ ulogom zlog grofa Dukua.

Teško bi bilo nabrojati sve uloge Kristofera Lija, jer mu sajt IMDB pripisuje nešto više od 250 pojavljivanja na filmskom platnu, dok su neki drugi sajtovi brojali i do neverovatnih 350 uloga.

OKULTIZAM

Zbog svojih tipičnih filmskih uloga, kao i interesovanja za heavy metal, o Liju se u medijima počelo govoriti kao o ljubitelju okultizma. Brzo su se raširile i glasine da je glumac vlasnik jedne od najvećih biblioteka na temu okultizma. Govorilo se da ta navodna biblioteka sadrži između dve i dvadeset hiljada naslova.

Glumac je sve ove tvrdnje oborio u jednom intervjuu. On je izjavio da zaista ima veliku biblioteku i da u njoj ima svega nekoliko knjiga sadržine koja bi se mogla okarakterisati kao okultna.

Prilikom posete jednom univerzitetu, jedan od studenata upitao je glumca da li se ikada sreo sa satanistima. Li je odgovorio potvrdno, ali je potom upozorio sve prisutne da se ne upuštaju u takve stvari „zato što će osim zdrave pameti izgubiti i dušu.

Iako ima 93 godine, Kristofer Li i dalje snima i filmove i muziku. Možda je zaista čarobnjak, ili vampir.

1 COMMENT

  1. Nije carobnjak nego paladin – niste napisali da Kristofer Li ima titulu zapovednika viteskog reda Svetog Jovana Jerusalimskog.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here