Neverovatno glupi povodi za vojne konflikte

Poznati su primeri u istoriji kada je rat među državama počinjao zbog suštih sitnica, na primer zbog psa lutalice, izgubljene fudbalske utakmice ili hrastovog vedra.

Izbolonjavor: vokrugsveta.com

Paslutalica

Godine 1925. u gradu Petrič grčki vojnik pojurio je za psom lutalicom koji je trčao prema bugarskoj granici. Vojnika je ubio bugarski pograničnik kome se učinilo da grčki vojnik želi da pređe granicu. Sledećeg dana Grci su uništili celokupnu bugarsku stražu. Vojni sukob izbegnut je zahvaljujući intervenciji velikih evropskih sila.

Vedro

Prema jednoj legendi 1325. godine je iz Bolonje u Modenu dezertirao vojnik ponevši sa sobom hrastovo vedro kojim je napajao svoje konje. Vlasti Bolonje nisu insistirale na izručenju begunca, ali su zatražili povraćaj vedra u posed grada. Ponosni žitelji Modene su odbili zahtev i među gradovima je izbio rat koji je trajao 22 godine, a koji je Bolonja izgubila.

Brada

Rat između Venecije i Turske 1500. godine nije bio dug, ali je povod za sukob bio sasvim apsurdan. Sultan je zatražio od venecijanskog izaslanika da poštuje pravila istočne etikecije te da se zakune u svoju bradu da će se zalagati za prijateljske odnose kod svog vladara. Na taj zahtev je venecijanac odgovorio da u njegovom gradu ljudi ne nose brade. «Dakle, Venecija je država majmuna! », uzviknuo je sultan, uvredivši Venecijance, što je bio dovoljan povod za početak ratnog sukoba u kojem su Turci odneli pobedu.

I ostalog…

Švedski kralj je, čitajući nacrt o uniji sa Poljskom 1653. godine primetio da posle nabrajanja njegovih titula izraz «i ostalog» ponavlja dva puta, a posle nabrajanja titula poljskog monarha-tri. To je bio povod za početak srčane diplomatske prepiske koja se završila ratom u trajanju od 1655. do 1660. godine iz kojeg je Švedska izašla kao pobedik.

Pročitajte: Japanac koji je spasao hiljade Jevreja

Uho

Povod za rat između Engleske i Španije (1739-1742) bilo je odsečeno uho engleskog trgovca Roberta Dženkinsa (Robert Jenkins) koje je on priložio britanskom parlamentu. Prema rečima Dženskinsa uho mu je odsekao španski oficir za vreme provere broda u Havani. Engleska je dugo pre toga tražila povod za sukob sa Španijom oko karipske teritorije, a odrezano uvo svog državljanina britanska vlast smatrala je dovoljno dobrim razlogom za početak rata koji se završio nerešeno.

Fudbal

Godine 1969. Buknuo je «fudbalski rat» između Salvadora i Hondurasa. Posle poraza svog tima u meču sa Salvadorom, Honduras je prekinuo diplomatske odnose sa rivalom. Tada jesalvadorska vojska prešla granicu Hondurasa, a primirje je uspostavljeno samo zahvaljujući međunarodnim posrednicima.

Izvor: www.vokrugsveta.ru

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here