NIŠVIL: Lek za dušu

Na ovogodišnjem Nišvilu uverili smo se da je džez definitivno više od muzike, ali i da je odličan lek za dušu, dobro zdravlje i sreću.

Na 21. Nišvil džez festivalu četiri dana preko 150.000 posetilaca uživalo je u odličnoj atmosferi i nezaboravnom provodu gledajući 90 koncerata i slušajući 600 izvrsnih svetskih i naših izvođača na deset različitih bina.

11914159_10206288818692122_1621886848_oFestival je otvoren muzikom iz filma „Pirati sa Kariba” koju je izvela Omladinska Filharmonija „Naisus“. U nastavku večeri uručena je tradicionalna nagrada za životno delo saksofonisti Jovanu Maljokoviću, a potom smo uživali u muzici mlade portugalske pevačice Karmen Souze, čija je muzika mešavina afričkog motiva, džeza i uticaja očevih predaka sa Zelenortskih ostrva.

Drugi dan Nišvila broji najviše posetilaca. Te večeri poseban utisak ostavio je najpoznatiji esid bend Inkognito, koji treći put nastupa na Nišvilu. Tokom celog njihovog izvođenja svi u publici su igrali, mahali rukama, aplaudirali i pevali. Nešto kasnije nastup beloputog jamajčanina Monti Aleksandera sa svojim bendom uverio nas je da se na Jamajci pored rege muzike svira podjednako dobar džez.

11874399_10206288821492192_112642411_oDuško Gojković sa Big Bendom RTS-a pokazao je svojom pesmom „Samba Tzigane” da su truba i džez oduvek bili i ostali odličan spoj. Gojković je dobitnik specijalne ovogodišnje nagrade Nišvil džez festivala, nagrade „Car Konstantin“, za promociju džez kulture. Nagrada je namenja i bugarskom kompozitoru, pijanisti i dirigentu Milčo Levievu, koji nije mogao da prisustvuje festivalu zbog teške bolesti.

Holandski jive-swing sastav Džez Konekšn (Jazz Connection) kojima se pridružila pevačica Angela van Rijthoven priredili su na sceni pravi filmski mjuzikl. Pevali su najviše o ljubavi, a mladi su ispred bine tokom njihovog nastupa igrali salsu. Uz pesmu „Jump, jive an’ wail” svi prisutni ljubitelji džeza su skakali. Mlađu publiku posebno je oduševio nastup repera Marčela i benda Napeti Kvintet koji je napravio savršenu, a opet nekome nezamislivu mešavinu hip hopa i džeza.

11900796_10206288821532193_1781373423_oKako u žanrovima tako i u godinama Nišvil ne poznaje granice. To je najbolje pokazao mister Maršal Alen, saksofonista koji je u svojoj 92. godini sa sastavom „San Ra Arkestra“ zabavljao posetioce festivala neobičnim solo deonicama odsviranim na gitari, svirajući neujednačeno i spajajući ruralni bluz, sving, soul, fank i rok u jednu kompoziciju. Njemu je od strane organizatora festivala dodeljeno priznanje „Šaban Bajramović”. Bend je dodatno privukao pažnju neobičnim kostimima inspirisanim starom civilizacijom Egipta i naučnom fantastikom.

– U ovoj muzici bitan je zvuk. Dobar zvuk se ne može tek tako uzeti, već se do njega mora doći duhovnim putem – rekao je Maršal Alen na koferenciji za novinare.

Poslednje večeri uživali smo u glasu Amire Medunjanin uz pratnju pijaniste Bojana Zulfikarpašića i najuspešnijeg niškog džezera u inostranstvu Nenada Vasilića. Svojim glasom i emotivnim izvođenjem pesama sa naših prostora sve prisutne prožimala je jeza.

– Loše okolnosti na muzičkoj sceni ne treba da budu opravdanje da ne pokušamo. Treba puno rada i discipline  – poručio je Nenad Vasilić na konferenciji za novinare.

11847563_10206288818732123_739894798_oOvaj savet definitivno su poslušali mladi i talentovani niški sastav Džem Stejšn (Jam Station) koji su zatvorili ovogodišnji Nišvil na Glavnom stejdžu. Svojim mladalačkim entuzijazmom napravili su pravu žurku vraćajući prisutne u doba Rej Čarlsa i Dorsa.

Na Midnight Jazzdance stejdžu đuskanje se svake večeri nastavljalo uz strane i naše di džejeve sve do ranih jutarnjih časova. Na festivalu pored muzičkog programa prisustvovali smo postavkama izložbi fotografija, promocijama knjiga, nastupima džez pijanista uz neme filmove, projekciji igranih i dokumentarnih muzičkih filmova, striporami, ali i radionici Nišvil vorkšopa u kojoj su polaznici stekli znanja i iskustva u kontaktu sa velikim imenima svetske džez scene.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here