Nobelova nagrada za književnost – da li je svi podjednako zaslužuju?

Opšte je poznato da Nobelova nagrada sama po sebi označava nešto vredno i trajno. Dugogodišnja tradicija dodeljivanja ove nagrade pripala je brojnim stvaraocima, umetnicima, piscima, vlasnicima vrednih životnih dela. Kada bismo krenuli da nabrajamo sva ta velika imena, uz osvrt na njihov opus i stvaralaštvo, trebalo bi nam dosta vremena, ali i strpljenja. Nagrada se dodeljuje piscu, koji je po rečima Alfreda Nobela „na polju književnosti najbolje delo idealističkih tendencija“. Međutim, ovakav kriterujem poslednjih godina nailazi na sve veće kritike zbog samog izbora dobitnika nagrade. Neki ističu da brojni ugledni ljudi nisu dobili nagradu ili nikad nisu bili nominovani što je nepravedno ili da pojedini čak nisu zaslužili. Ipak, to se može ticati same individue, koja se ne može usprotiviti odluci Švedske akademije. Kako ne bismo imenovali sve dobitnike, naglasak ćemo staviti na one najpoznatije i najaktuelnije.

Nobelova nagrada za književnost
Izvor fotografije: IMDb

Američki kantautor Bob Dilan je 2016. godine imao tu čast i pokupio najprestižniju nagradu, iako nije pisac. I pored toga što je imao veliki uticaj na umetnost i umetnike u celom svetu, on prevashodno nije književnik, ali je zahvaljujući svom talentu nagrađen za „stvaranje novih poetskih izraza u velikoj tradiciji američkog pesništva“. Ako ćemo o njegovom stvaralaštvu, album „Blonde on blonde“ predstavlja primer izuzetnih rima, refrena, stila i načina razmisljanja. Sekretarka Švedske akademije Sara Danils je istakla da Dilan kao izabranik nagrade za 2016. godinu može biti iznenađenje, ali ako se vratimo hiljadama godina unazad i setimo se Homera i Sapfe koji su pisali poetske tekstove namenjene izvođenju, shvatićemo i težinu Dilanovog rada.
Moglo bi se reći da vremenom taj izbor dobitnika se ne vrši po jednakim merilima kao ranije, da današnja pop kultura i uopšte vrednosni sudovi o nečijem radu imaju drugačiji uticaj. Recimo da Dilan nije bio ni u prvih deset među favoritima po mišljenju mnogih, i da se ne smatra laureatom jer je svoju karijeru gradio pred mikrofonom na sceni, a ne u štampanom izdanju. Ovde je reč više o nečijem uticaju i o tome koliko neko može biti važan, a Bob Dilan je jedan od najvećih kantautora 20. veka koji je, između ostalog, osvojio 11 Gremija, Zlatni globus, Oskara.
Ako se vratimo dosta nazad, uvidećemo da Vinston Čerčil ipak nije dobio Nobelovu nagradu za mir, već za književnost za koju je bio nominovan čak dvadeset puta. Zanimljivo je i da oni za koje smo očekivali da će biti laureati nisu dobili nagradu, a to su Tolstoj, Borhes, Kafka.. Ima i onih koji su je odbili. Očigledno je da Nobelova nagrada nije bila vredna svakog.
Ipak, vredni pomena jesu Rabindranat Tagore, Henrik Sjenkjevič, Ernest Hemingvej, Tomas Man i mnogi drugi, među kojima je i naš Ivo Andrić.
Poslednjih godina se neprestano šuška o tome ko će biti nominovan, ko je mogući dobitnik. Favorita ima, ali ko god da dobije nagradu, uvek će biti iznenađenja, pa i čuđenja. Mišljenja su podeljena. Tako je jedne godine kineski autor Mo Jen izazvao negodovanje jer je suviše blizak sa režimom, vlašću i Komunističkom partijom. Čitaoci su bili zbunjeni njegovom kritikom države.
Dosta je slučajeva koji su praćeni oduševljenjem ili čuđenjem okoline. Recimo da su dobitnici najviše bili muškarci i najčešće pisci upravo iz Švedske, pa se čini da je Nobelov komitet bio pomalo pristrasan. Tako mnogi poznati stvaraoci poput Tolstoja, Elizabet Niče nisu ni dobili nagradu.
Kako god, činjenica je da se Nobelova nagrada za književnost dodeljuje za životno delo koje je doprinos celokupnoj književnoj istoriji. Svako ko je bio zaslužan da bude nagrađen, ostvario je ogroman napor da izvrši uticaj na sve ljubitelje književnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here