NORTH CITY JAZZ & BLUES FESTIVAL: Kosovska Mitrovica, 16. – 19. maj

Festival sa severa Kosova ulazi u trinaestu godinu postojanja i vibracijama svog zvuka, uspeva da zadrži međunarodni karakter koji je zadobio prethodnih godina. Koncept Festivala zasniva se da umetnici sa ovih prostora, koji su u ovoj sferi kulture uspeli u svetu, dovedu i predstave velike evropske i svetske umetnike.

I ove godine festival je predstavljen u kalendar događaja u prestižnom svetskom magazinu: JAZZ NEWS jazz, blues and world music festival guide, Worldwide 2015. 😀

Lepo su i organizatori rekli: „Svojom porukom želimo da razvijemo odnose sa zajednicama na što širem prostoru, kako bi kroz interaktivne odnose potvrdili univerzalne i zajedničke vrednosti u oblasti umetnosti i kulture„. Time se oživljava kulturna scena, inicira i pospešuje svera obrazovanja u tom domenu, a da je ovo pre svega usmereno na mlađu kategoriju ljudi.

Budući da muzika predstavlja onaj univerzalni, svakome na svetu, razumljiv jezik, bez obzira na naciju, izvođača ili jezik kojim izvođač govori, želimo da se na tom polju duhovnih vrednosti potpuno razumemo i razmenimo međusobna iskustva i barem na taj način izbrišemo granice u domenu kulturnih delatnosti. Predviđeno je da osim koncertne delatnosti budu održane i aktivnosti, promocije, predavanja, praktični radovi, workshop, izložbe itd…

Nivo dosadašnjeg umetničkog kvaliteta Festivala ukazuje da se radi o prvorazrednoj kulturnoj manifestaciji od posebnih nacionalnih interesa za promociju kulture na prostoru na kome se održava.

Program nastupajućeg festivala je koncipiran na taj način da će festival otvoriti Robin Ford, koji je, jedna od legendi svetske bluz, ali ne samo bluz scene, tako da će njegov nastup biti zaista pravo uživanje za sve ljubitelje dobre muzike na čitavom Kosovu i Metohiji. 

Grupa Panam panic je jedan od predstavnika mlađe generacije francuskih muzičara, koja svojom mešavinom fanka i džeza, stvara moderne zvuke, praćene čvrstom ritmičkom podlogom, i istvoremeno predstavlja nastavak saradnje naše institucije sa francuskom džez i „fjužn“ scenom.

Juan Garcia Herrerios-Snow owl, je kolumbijski basista koji živi i radi u Beču. Jedan je od nominovanih za Latino Gremi nagradu, prestižno priznanje koje se dodeljuje umetnicima koji svoj muzički izraz traže u nasleđu Latinske Amerike, istovremeno ga mešajući sa modernim ritmovima i harmonijama. Ovo će biti i pravi užitak za čitavu publiku uzimajući u obzir da je ovo prvi put da se ovakva vrsta muzike predstavlja na festivalu.

Od umetnika iz regiona, mitrovačkoj publici će se predstaviti grupa KAL, iz Beograda, koji su zvezde u usponu, ne samo u Srbiji, već i u čitavom regionu, zatim Marko Stojanović-Louis i Milan Petrović quartet, čiji nastupi će biti pravi način da se zaokruži muzička celina ovogodišnjeg festivala.

Prateće aktivnosti koje će uokviriti ovogodišnji festival su:

– Izložba fotografija „Trenutak i večnost“, Aleksandre Negovanović
– Koncert Slobodana Milivojevića, profesora klasične gitare
– Ulični svirači, kao dnevni program
– Goran Vučetić Bang bang bop trio
– Izložba slika Dragana Nešića
– Promocija knjige poezije „Džabe džez“, Valentine Topalović
– Dark sky i Omnibusi kao dnevni program

Ove godine, festival će trajati od 16. do 19. maja u sali Doma kulture „Trepča“ u Zvečanu i u prostoru bivšeg remonta, Mitrovački dvori.

Podsećanja radi, ranijih godina su naša eminentna imena, kao što su Stjepko Gut, Rale Micić, Marko Đorđević, Ana Popović, Slobodan Trkulja, Mikan Zlatković, Ivan Ilić, Vasil Hadžimanov, predstavljali velika svetska imena kao što su Peter Bernstein, Larry Carlton,Larry Mccray, Peter Beets, Tom Harel, Bireli Lagrene, Chuck Mc Phearson, Judy Niemack, Peter Helbolzheimer, Sylvain Luc, Igor Butman, Bojan Zulfikarpašić, Leb i Sol itd.

Bliže informacije o festivalu dostupne su na zvaničnoj internet prezentaciji festivala www.northcityfest.org.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here