Nova festival proglašen nosiocem prestižne evropske EFFE etikete

Prvo evropsko priznanje za jedan pančevački festival stiže od Evropske Festivalske Asocijacije (EFA).

Nova Festival – Festival nove umetnosti, koji se od 2015. godine u organizaciji udruženja “KomunikArt” održava u Pančevu, a od prošle godine i u Beogradu i Kovinu, dobitnik je prestižne EFFE etikete za 2017/18. godinu, koju dodelje Evropska Festivalska Asocijacija (EFA). To je ujedno i prvo evropsko priznanje koje je dobio neki festival u Pančevu.

Nova festival dobitnik EFFE etikete

EFFE etiketa dodeljuje se za festivale koji neguju visoke umetničke standarde i evropske vrednosti, a internacionalni žiri ocenio je Nova Festival kao “mlad i perspektivan festival, koji zadovoljava EFFE kriterijume, i koji treba razvijati sa punom podrškom”.

Tako se Nova Festival, kao mlada umetnička manifestacija iz Pančeva, našao među značajnim i velikim festivalima u Srbiji, poput Bitefa, Beogradskog Jazz Festivala i Gitar Art festivala, koji su dobitnici etikete za period 2015/2016. godine.

Povodom proglašenja dobitnika EFFE etikete, Nikola Marković, selektor Nova Festivala, je izjavio: “Veoma sam ponosan što je Nova Festival postao jedan od festivala, koji po mišljenju Evropske Festivalske Asocijacije, ima značajan uticaj na lokalni, nacionalni i internacionalni umetnički život. Imajuću u vidu da naš program promoviše savremene, avangardne i ekperimentalne muzičke forme, ovaj vid priznanja značiće i popularizaciju Pančeva i Srbije, ali i domaćih autora, na evropskoj sceni.”

Ovogodišnji, treći po redu Nova Festival održaće se od 4. do 7. oktobra u Pančevu, Beogradu i Kovinu, uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Erste Banke, SO Kovin, Austrijskog kulturnog foruma, Italijanskog instituta za kulturu i drugih prijatelja manifestacije. Planirano je održavanje 7 koncerata i jedne kolektivne strip izložbe.

U prve dve godine, Nova Festival ugostio je muzičare i muzičarke iz Srbije, Austrije, Mađarske, SAD, Nemačke, Slovenije, Portugala, kao i strip crtače iz Italije i Austrije.

Organizatori Nova Festivala pozvani su na posebnu svečanost, 4. maja u Visbadenu, na kojoj će biti uručene EFFE etikete za 2017/2018. godinu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here