Novi ciklus tematskih šetnji Topčiderom

Muzej afričke umetnosti, Kuća kralja Petra Prvog i Kuća legata nastavljaju sa novim ciklusom tematskih šetnji „Kulturna baština Topčidera“.
Još od 19. veka Topčider se urbanistički osmišljava kao gradska oaza sa uređenim parkovima, izletištima, velikim zelenim i pošumljenim površinama. Brojne vile, letnjikovci i umetnički ateljei, ali i nekoliko jedinstvenih ustanova kulture ušuškani su u njegovom zelenilu. Do skora nije postojao nijedan program koji bi objedinjavao različite tačke od kulturno-istorijskog značaja u ovom, rezidencijalnom delu Beograda. Protekle jeseni, u okviru „Dana evropske baštine“, osmišljen je pilot-projekat šetnji i poseta institucijama kulture pod nazivom „Kulturna baština Topčidera“ sa ciljem da se sugrađani, ali i domaći i inostrani turisti upoznaju sa značajnim kulturnim sadržajima ovog dela opštine Savski venac.


Tematska tura „Kulturna baština Topčidera“ bazirana je na kulturno-istorijskim vrednostima i turističkom potencijalu nekoliko jedinstvenih ustanova smeštenih u neposrednoj blizini i uključuje obilazak Muzeja afričke umetnosti, Kuće kralja Petra Prvog i Kuće legata – Legata Petra Lubarde. Navedene „dragulje“ ovog beogradskog brda povezuje zanimljiva istorija i arhitektura, ali i stalne i tematske postavke koje uključuju kulturna dobra od nacionalnog i internacionalnog značaja.
U okviru novih šetnji, zakazanih za 14. i 28. april, posetioci će videti tek otvorenu izložbu Muzeja afričke umetnosti „Kenija, Tanzanija i Uganda: 1937–1939. Fotografije Kolomana Trčke“, ali će imati i ekskluzivnu priliku da zavire u tajne odaje Arhiva Jugoslavije, zdanja koje je, na inicijativu kralja Aleksandra I Karađorđevića, građeno za smeštaj učenika srednjih škola.
Vodiči ove ture su istoričarke umetnosti Ana Knežević, saradnica Muzeja afričke umetnosti i Ivana Zatežić, saradnica Kuće legata, a prijavljivanje je obavezno na: [email protected]

Muzej afričke umetnosti je prvi i jedini muzej u regionu koji je isključivo posvećen kulturama i umetnostima afričkog kontinenta. Osim što ima zanimljivu arhitekturu i istoriju koja se vezuje za sedamdesete godine prošlog veka i Pokret nesvrstanih, na stalnoj postavci Muzeja mogu se videti umetnički predmeti naroda zapadne Afrike, kao i različite tematske izložbe koje se bave afričkom kulturom i umetnostima.
Kuća kralja Petra Prvog svojom postavkom predstavlja priču o kralju Petru i poslednjim godinama života koje je kralj proveo u ovoj vili. Kuća kralja Petra građena je kao vila-letnjikovac za trgovca Đorđa Pavlovića, pa je stoga i svedočanstvo o senjačkom kraju i prvim vilama koje se grade u ovoj zelenoj oazi Beograda.
Arhiv Jugoslavije baštini veoma vredne dokumentarne, pisane i fotografske materijale koji se vezuju za period Kraljevine Jugoslavije i SFRJ. Malo je poznato da je sama zgrada tokom godina menjala svoju namenu – u njoj su bili smešteni dom učenika, Gestapo za vreme Drugog svetskog rata, potom Ministarstvo unutrašnjih poslova, dok je Arhiv koristi od 1970. godine.
Kuća legata – Legat Petra Lubarde, nekadašnji dom istaknutog slikara i njegove supruge, danas je reprezentativan objekat u kom su izložene slike, grafike, ali i lični predmeti i nameštaj ovog velikog umetnika. Pored stilski raznolike arhitekture ove zgrade i njene istorije, ovo je idealno mesto da se predstavi život i rad poznatog srpskog umetnika Petra Lubarde.

VAŽNE INFORMACIJE:
• Šetnje se organizuju dva puta mesečno, u unapred najavljenim terminima:
– Subota, 14. april 2018.
– Subota, 28. april 2018.
• Prijavljivanje je obavezno na: [email protected]
• Mesto okupljanja: Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, u 11:00.
• Tura uključuje obilazak sledećih ustanova kulture: Muzej afričke umetnosti (Andre Nikolića 14), Kuća kralja Petra Prvog (Vase Pelagića 40), Arhiv Jugoslavije (Vase Pelagića 33) i Kuća legata – Legat Petra Lubarde (Iličićeva 1).

* U skladu sa aktuelnim izložbama u drugim ustanovama kulture koje se nalaze u neposrednoj blizini, moguće su manje izmene u planu šetnje.
• Predviđeno vreme trajanja šetnje: 150 minuta
• Cena ulaznice: 500 dinara
• Za sve dodatne informacije, za zakazivanje tura u drugom terminu ili na engleskom jeziku, obratite se na: [email protected]
• Osoba za kontakt: Ana Knežević, 065/825-0488

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here