Novi zakon – „bolonjci“ imaju 7 dana da završe fakultet!

Prvim bolonjcima, odnosno studentima koji su fakultete upisali 2006. godine, rok za završetak studija ističe za samo sedam dana – 30. septembra. Oni koji do tada ne steknu diplomu, gube status studenta, a procenjuje se da takvih u celoj zemlji ima najmanje 2.000.

Paradoksalno, država je starijim akademcima, među kojima su i oni koji studiraju već 20 ili više godina, izašla u susret. Naime, njima je, izmenama Zakona o visokom obrazovanju, rok za završetak studija produžen do 30. septembra 2016. godine.

Iako Bolonja predviđa da se studije završe u vremenu svog dvostrukog trajanja (na primer, ako traju četiri godine da se završe za najviše osam), studenti su mislili da je i njima produžen rok kao i “večitima”.

– Očajna sam, očajna! Ostala su mi dva ispita do kraja, a sad čujem na fakultetu da imam rok još samo nedelju dana. Ne znam šta da radim… Prosto ne mogu da poverujem da je nekome ko studira 20 godina data šansa, a da nama koji studiramo osam nije – ispričala je studentkinja koja se uplakana javila redakciji.

Nakon 30. septembra, bolonjci iz generacije 2006. koji nisu završili fakultet, gube status studenta.

– To znači da moraju ponovo da polažu prijemni ispit kako bi opet stekli status studenta. Takođe, gube pravo da se finansiraju iz budžeta. Nakon što polože prijemni, fakultet će im odrediti koliku razliku ispita treba da polože da bi završili studije. Neće sigurno polagati sve ispite ispočetka – objašnjava  prof. dr Jablan Dojčilović, dekan Fizičkog fakulteta u Beogradu.

U Ministarstvu prosvete kažu da nisu mogli da zaštite bolonjce na četvorogodišnjim studijama, zato što su oni na trogodišnjim, koji nisu završili studije u roku od šest godina, već izgubili status studenta.

– Ipak, postoji jedna caka u Zakonu koju bolonjci mogu da iskoriste. U članu 94 piše da se studentu na lični zahtev može produžiti rok za završetak studija, u skladu sa opštim aktom visokoškolske ustanove. To znači da studenti svakako mogu podneti zahtev fakultetu, ako iz objektivnih razloga nisu mogli da završe fakultet za osam godina – odgovaraju u Ministarstvu.

Izvor: blic.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here