Obeležavanje 1968. u DKSG

 

Dom kulture „Studentski grad“ obeležiće 50 godina od 1968. programom pod nazivom „Obeležavanje 1968. u DKSG“ koji će se održati od ponedeljaka 18. do srede 20. juna.

Godina 1968. bila je godina studentskih pobuna protiv rata u Vijetnamu, kapitalizma, imperijalizma… Istraživači, studenti i mladi i dalje postavljaju pitanja o stvarnim dometima studentskog pokreta, o pravim uticajima ’68. i njenim tekovinama. Da li je 1968. pala u zaborav? Jedno je sigurno: velike ideje sadašnjeg poimanja sveta (feminizam, ekološka i svest o Trećem svetu) ne bi postojale bez 1968. Neki tabui su pali, kultura i umetnost su se promenili, stvorilo se carstvo slobode.

Iako su se studentski protesti u Jugoslaviji dešavali i pre 1968, ova godina je postala i ostala istorijski najznačajnija, a veliki broj učesnika junskih događaja bili su stanari Studentskog grada.

U ponedeljak 18. juna u 19 časova u Velikoj galeriji biće otvorena izložba naslovnih strana studentskih časopisa Student, Vidici i Susret pod nazivom „Studentski časopisi 1968.“. Nakon otvaranja izložbe u Maloj sali DKSG sa početkom u 20 časova biće održano predavanje „Lica 1968“ filmskog reditelja i producenta Vladimira Šojata. Kroz inserte iz dokumentarnih filmova proizvedenih 1968, kao i filma Gi Debora Društvo spektakla realizovanog par godina kasnije, Vladimir Šojat će analizirati šta se dešavalo na protestima pre tačno pola veka.

U utorak 19. juna u 20 časova na Letnjoj pozornici biće održan razgovor „Šta ste radili ’67?“ a nakon toga biće održan koncert VLADA DžET BEND. Najavljeni učesnici razgovora su Sonja Liht, Milan Nikolić, Ljubiša Ristić, Milisav Savić, Simon Simonović, Slobodan Šijan, Mihajlo Pantić i Vladimir Janković Džet. Moderatorka razgovora biće Tamara Mitrović, urednica književnog programa u DKSG, sa studentima sociologije sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

U sredu 20. juna u 19 časova u Maloj sali DKSG biće održano predavanje Mićuna Ristića „Popularna muzika 1968. godine: Evropa“, kao i program „Jugo-Trip: Psihodelija u jugoslovenskom eksperimentalnom filmu 1969-1976.“ (21h). U okviru ovog programa biće predstavljen izbor eksperimentalnih filmova napravljenih u duhu psihodeličnih iskustava. Nemirna 1968. donela je socijalne pobune, ali i vrhunac kreativne energije kontrakulture, rokenrola, umetničkih eksperimenata… Psihodelična umetnost pojavljivala se u muzici, omotima ploča, slikarstvu, ali i načinu života hipi i supkulturnih pokreta. Sve to ostavilo je traga na jugoslovensku umetničku scenu nakon studentske pobune 1968. godine.

U holu Biblioteke DKSG biće održana izložba knjiga pod nazivom „Kad je mladost rekla ne“. Mnogi naši pisci u svojim delima pominju ovaj posebno uzbudljiv period. Dragan Lakićević, Grozdana Olujić, Moma Dimić, Živojin Pavlović, David Albahari i Vladislava Vojnović, samo su neki od onih u čijim delima upoznajemo život studenata pre pola veka.

Više o programima na www.dksg.rs. Ulaz slobodan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here