Održana Belgrade4Youth konferencija 2016.

Belgrade4Youth konferencija održana je u subotu, 20.02.2016. godine u Domu omladine i okupila brojne inovatore i izumitelje kako bi razmenili ideje i iskustva, motivisali mlade na promenu i ohrabrili ih na velika dela.

12728860_975204349241005_7944375553643530803_n

„Čoveku je potreban motiv, rekao bih čak ideal za realizaciju ideja. Morate čvrsto da verujete u svoje zamisli” – poručio je Arno Gujon, osnivač francuske humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo”, posvećene nesebičnom cilju: pomaganju Srbima na Kosovu i Metohiji, zahvaljujući čemu je počastvovan odlikovanjem za izuzetne zasluge povodom Dana državnosti.

Mladi pronalazač Miloš Stanković je u predavanju „Aerozagađenje i automobilska industrija“ izložio osnovne zamisli koje stoje iza ekološkog patenta namenjenog smanjenju zagađenja vazduha izazvanog saobraćajem.

Nikola Tepavac (21), kreativni izumitelj i naučnik iz Kikinde koji se bavi robotikom, u izlaganju „Robot uz pomoć štapa i kanapa: rapid prototyping uz pomoć 3D štampe – put od ideje do realizacije“ je podstakao publiku na ostvarenje ideja isticanjem da se, čak i u skromnim uslovima – uz pomoć delova kućne tehnike ili u garaži, u kakvoj su i izumitelji Apple kompjutera započeli svoja istraživanja, može napraviti naučno čudo.

Veliki poznavalac Teslinog vizionarskog pogleda na svet i vođa tura u muzeju Nikole Tesle, Vladimir Božović, u predavanju „Tesla: filozofija, vizija, delo“ nastojao je da slušaocima približi filozofsko, mističko, metafizičko i transcedentalno u naučnikovoj životnoj i misaonoj praksi.

Milena Milićević, predavač na Fakultetu za inženjerski menadžment, je govorila na temu ,,Beograd 2026 i mi u njemu uz kreativne tehnologije i pobedu srca“. Milena je i osnivač projekta za kandidaturu Beograda kao domaćina za samit One Young World 2017/18. godine, pa je sa publikom podelila njene korake za uspeh i motivaciju.

Urbanista Mirko Radovanac koji se bavi promovisanjem biciklizma kao načina prevoza prezentovao je projekat “Greenways”. Ovaj koncept, koji je već razvijen u svetu, predstavlja pretvaranje napuštenih pruga u staze za bicikliste i tako, pored razvoja turizma i promovisanje zdravog života, ima za cilj i zaštitu životne sredine.

I Portal Mladi je imao svog predstavnika na konferenciji. Naime, osnivač i glavni urednik Portala Aleksandar Dašić je govorio na temu “Kako sam okupio mlade na web-u”. Aleksandar je predstavio kako je od ideje o  lokalnom blogu, koji na jednom mestu sakuplja sve informacije bitne za studente došao do sajta koji mesečno beleži preko 500 000 pregleda i pruža korisne informacije mladima, ne samo u Srbiji već i u susednim državama. Takođe, Dašić je izjavio da je ono što je bitno u svakom poslu, a čega nedostaje u Srbiji – iskrenost, kako prema sebi tako i prema onima sa kojima radimo.

Konferenciju je zatvorila Jelena Nikolić, predsednica ovogodišnjeg ISWiB-a. Ona je govorila o Međunarodnoj studentskoj nedelji koje će se ove godine, po deseti put, održati u Beogradu pod sloganom “Generations celebrating inovations”. ISWiB svake godine, na 7 dana, okuplja mlade i ambiciozne ljude iz celog sveta koji kroz kreativne radionice, pored upoznavanja sa srpskom kulturom, diskutuju o aktuelnim društvenim temama.

Autorke: Jovana Golubović i Ana Krstajić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here