Ogledalce, ogledalce… Koje li nam sve to tajne kriješ?

14„Ogledalce, ogledalce moje, kaži mi na svetu najlepši ko je?“ – vrlo dobro nam je poznata ova rečenica iz Diznijevog crtaća, i verujem da smo je sigurno bar jednom izgovorili. Ogledala su svuda oko nas. Svi imamo bar po jedno ogledalo bilo u sobi, kupatilu ili hodniku.  Činjenica je da ogledala koristimo svakodnevno, ali koliko zapravo znate o istoriji ogledala i o stvarima koje ona mogu? Predstavićemo Vam neke neverovatne činjenice, koje će Vam promeniti mišljenja o ogledalima.

Istorija ogledala

Prva forma ogledala postoji još od davnina. Verovali ili ne, ogledala su bila mali bazeni ispunjeni vodom u tamnim kontejnerima. Ljudi su počeli izradu „ne-vodenih“ ogledala oko 6.000 godina pre Hrista. Ogledala su pravljena od poliranog vulkanskog stakla. Ovakvo prvo ogledalo pojavilo se u Mesopotamiji, a Nemački hemičar je prvi napravio ogledalo od posrebrenog stakla.

Verovanja

Verovanje da će Vam razbijeno staklo doneti sedam godina nesreće potiče od Rimljana. Oni su takođe verovali da razbijanjem starog ogledala zapravo razbijate dušu. Jevreji pokrivaju ogledala sedam dana nakon sahrane bližih članova porodice zato što veruju da će ogledalo zarobiti dušu pokojnika i neće uspeti da nastavi svoj put.

Najjezivije verovanje u vezi sa starim ogledalima je svakako verovanje o Krvavoj Meri. Naime, veruje se da ukoliko stojite ispred ogledala sa svećom u rukama i ukoliko tri puta izgovorite njeno ime, ona će se pojaviti ispred Vas. Postoji još jedno zanimljivo verovanje u vezi ogledala. Devojke, ogledala vam mogu pomoći da upoznate svoj budućeg muža! Sve što je potrebno jeste da stojite ispred ogledala, da češljate kosu i jedete jabuku i slika Vašeg muža će se pojaviti ispred Vas :).

Halucinacije

Možete prizvati čudnu iluziju ako se zagledate u svoj odraz u ogledalu. Ovo je stari trik za Noć veštica, koji su naučnici krenuli da istražuju.

Pokušajte i sami. Sedite u što mračnijoj sobi, oko jednog metra dalje od ogledala, i gledajte u odraz svog lica desetak minuta. U početku ćete primetiti da postoji manja distorzija na Vašem licu u ogledalu. Nakon nekoliko minuta lice će početi da se menja i da liči na voštanu figuru, čini će se kao da ne pripada Vama. Neke osobe vide grupu drugih lica, odraze čudovišta ili im se čini da neko gleda u njih. Psiholozi veruju da ove halucinacije mogu pomoći osobama obolelim od šizofrenije, jer se na ovaj način suočavaju sa „svojim ostalim osobama“.

Reflektovanje zvuka

Ogledala koja reflektuju zvučne talase poznata su kao „akustična ogledala“ i koristili su ih Britanci tokom Drugog svetskog rata kako bi otkrili zvučne talase koji dolaze od neprijatelja. Ova ogledala su se koristila pre nego što su otkrili radar. Nekoliko ovakvih ogledala napravljena su na obalama Britanije i još uvek stoje tamo.

Prepoznavanje

Sasvim je jasno da ogledala koristimo kako bismo proverili svoj izgled. Međutim, nisu svi u stanju da prepoznaju sebe u ogledalu. Deca nisu u stanju da prepoznaju sebe sve do druge godine života! Mnoge životinje takođe ne mogu prepoznati svoj odraz, kao što su slonovi ili gorile. Gorile je lako postideti i nakon gledanja u svoj odraz, povlače se u tamnu prostoriju kako bi zaboravile šta su videle.

Ogledala istine

Zanimljivo je da ogledalo ne okreće naš lik, to je zapravo mit, naš odraz ostaje isti. Ono što vidimo je da je leva strana našeg lica sa leve strane ogledala, a desna strana lica sa desne strane, što nam zapravo daje iluziju da nam je odraz obrnut. Međutim, napravljena su „ogledala istine“, koja osobi daju mogućnost da vidi sebe onako kako je drugi vide.

Lako je napraviti ovo ogledalo. Postavite dva obična ogledala pod uglom od 90 stepeni jedno pored drugog i posmatrajte šta će se desiti. Ova ogledala će Vam dati 3D reflekciju i pomeraće se kako se Vi pomerate. Na taj način ćete dobiti svest kako Vas drugi vide. Probajte i uverite se i sami!

Nadamo se da smo Vam bar malo približili pojam ogledala. Ukoliko i Vi znate neku zanimljivu činjenicu o ogledalima, napišite komentar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here