Omladinska razmena – Get up – Crossing Borders

Nakon uspešne omladinske razmene u Nemačkoj, zahvaljujući saradnji Volonterskog centra Vojvodine, Treibhaus e.V. i Les Petites Graines, tema migracija i različitih faktora u vezi sa ovom tematikom ostaje i dalje aktuelna i o njoj će se više razgovarati u Donjem Tavankutu, gde će se održati druga po redu omladinska razmena unutar ciklusa Get up – Crossing Borders (2 – 9. novembar 2018.).

O DONJEM TAVANKUTU:

Donji Tavankut je selo nadomak Subotice, obiluje raznolikošću i dom je nekoliko etničkih zajednica pored srpskog stanovništva, većinski Mađara i Hrvata (Bunjevaca). Geografska pozicija ovog mesta je imala za posledicu da Donji Tavankut bude u sastavu Mađarske, Jugoslavije, a danas i Srbije. Sa pozamašnom istorijom iza sebe i na svega nekoliko kilometara od mađarske granice, danas Donji Tavankut ima pred sobom novi izazov – konstantan susret sa izbeglicama koje, u potrazi za boljim i dostojanstvenim životom, putuju kroz Srbiju sa Bliskog istoka i iz Afrike. Ova putovanja su sve učestalija od 2015. godine, kada takozvana Balkanska ruta zvanično dobija ime i koja služi kao tranzitna zona za sve ljude koji iz ratom zahvaćenih područja i ekonomski neodrživih situacija pokušavaju da stignu do Zapadne Evrope i započnu novi život.

Zapitali smo se – da li možemo da napravimo paralelu u kontekstu srpske istorije između trenutne migracione situacije i događaja od pre nekoliko decenija? Mogu li se nekadašnje kulture otpora uporediti sa današnjim samoorganizovanim grupama koji pomažu izbeglicama na granicama, i šta je ono što iz takvih istorijskih temelja možemo naučiti?

Imaćete priliku da sa mladima iz Nemačke i Francuske razgovarate o ovim temama, kao i sa ljudima koji imaju dugogodišnje iskustvo u radu sa izbeglicama unutar najrazličitijih konteksta.

Zanima te kako je bilo na prethodnoj omladinskoj razmeni u Nemačkoj? Više pročitaj u ovom tekstu.

Smeštaj i troškovi:
Tokom čitavih 7 dana hrana i smeštaj će biti obezbeđeni. Grupa će imati prilike da se upozna sa kulturom i načinom života Donjeg Tavankuta boraveći u kući jedne lokalne organizacije. Hrana će biti vegetarijanska sa veganskom opcijom, spravljena od strane kuvarica – žena koje poznaju tradicionalne recepte.

Troškove putovanja snosi učesnik.

Pored navedenog program će obuhvatiti i:

  • posetu Subotici i susret sa lokalnim organizacijama koje rade sa izbeglicama
  • projekciju filma
  • razgovor sa gostima-predavačima, koji su spremni da podele sa nama specifična iskustva i znanja
  • itd.

Prijavljivanje se vrši slanjem popunjenog prijavnog formulara na [email protected] do 3. oktobra 2018. Formular možete naći klikom na link.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here