Omladinska razmena u Nemačkoj „Leto na selu“

Omladinska razmena u Nemačkoj

VOLONTERSKI CENTAR VOJVODINE
VAS POZIVA DA UČESTVUJETE NA

Interkulturalnoj omladinskoj razmeni 
« LETO NA SELU »
Retmar, Donja Saksonija (Nemačka)
17. jul – 27. jul 2017. godine

Omladinska razmena u Nemačkoj "Leto na selu"

Organizatori razmene:

  • Volonterski centar Vojvodine (Novi Sad)
  • Bezirksjugendwerk der Arbeiterwohlfahrt (Hanover, Nemačka)
  • Gwenilli (Kemper, Francuska)

Kratak opis razmene:

Kroz dugogodišnju saradnju, tri partnerske organizacije okupljaju mlade iz Srbije, Nemačke i Francuske sa idejom da kroz druženje i zajedničku svakodnevicu, aktivizam i spoznaju međusobnih sličnosti i različitosti, prošire svoje vidike, dožive i nauče nešto novo, ali i podstaknu na razmišljanje o mnoštvu pitanja .
Ove godine pozivamo vas na interkulturalnu omladinsku razmenu „Leto na selu“ koja će se održati na farmi u malom nemačkom selu Retmar, nadomak grada Luneburga.
Tokom deset uzbudljivih dana bavićete se pitanjem lokalnog aktivizma, života u zajednici i održivih stilova života kroz otkrivanje različitih lokalnih inicijativa mladih. Saznaćete na koji način meštani gaje i dele hranu u zajednici, ali i smanjuju količinu otpada. Sem što ćemo imati priliku da se oprobamo u gajenju biljaka, zajedno ćemo učestvovati u svakodnevnom životu na farmi, pravljenju novog kompost-toaleta i preuređivanju prostora koji će ubuduće biti korišten u svrhu edukacije mladih. Očekujte svakodnevne jezičke animacije, kroz koje možete obnoviti ili steći osnove francuskog i nemačkog jezika, a važan deo programa zauzeće i interaktivne radionice o globalnoj edukaciji, interkulturalnosti, stereotipima i predrasudama. Naši domaćini, organizacija „Bezirksjugendwerk der Arbeiterwohlfahrt“ i stanovnici farme na kojoj ćemo kampovati, potrudiće se da vam dočaraju kako izgledaju večeri mladih u nemačkog selu, kroz učešće u lokalnim događajima i interkulturalnim večerima sa stanovnicima Retmara i Luneburga. Očekuje nas i jednodnevna poseta Hamburgu.

Putovanje:

Grupa od 8 učesnika putuje zajedno sa 2 lidera.
Odmah po odabiru učesnika, kupuju se najpovoljnije povratne karte Novi Sad – Hamburg (autobus) i Hamburg – Luneburg (voz).  Iz Luneburga do Retmara putuje se po naknadnom dogovoru sa nemačkom partnerskom organizacijom.

Smeštaj:

Učesnici će biti smešteni u šatorima za više osoba u kampu koji je opremljen kuhinjom. U neposrednoj blizini kampa nalazi se mobilni tuš i kompost-toalet. U kampu neće biti internet-konekcije. Od učesnika se očekuje da ponesu podlogu i vreću za spavanje, i da tokom razmene učestvuju u zajedničkoj pripremi obroka, održavanju čistoće u kampu, i slično.
Kamp će biti postavljen u okviru farme, na kojoj stanuje grupa mladih i bavi se proizvodnim delatnostima. Na farmi se ne gaje životinje.

Ko može da se prijavi?

Na razmenu mogu da se prijave zainteresovani mladi iz Srbije, uzrasta 18 do 20 godina.
Nacionalna grupa iz Srbije imaće 8 učesnika i 2 lidera.

Jezici razmene:

Delovi programa odvijaće se na jeziku neke od nacionalnih grupa, uz prevod na ostala dva (na primer, ako neko kaže nešto na francuskom, odmah potom prevodioci prevode misao na srpski i nemački). Ponekad će u upotrebi biti i engleski jezik.

Finansijski aspekat i usloviza učešće:

  • Troškovi smeštaja i hrane u potpunosti su pokriveni.
  • Putni troškovi učesnika pokriveni su u maksimalnom iznosu od 322 €. Putni troškovi refundiraju se nakon razmene. Tada se učesnicima naplaćuje participacija u iznosu od 50 €.
  • Svi učesnici razmene biće u obavezi da obezbede putno osiguranje za period trajanja razmene. Jedna od opcija je i grupno osiguranje, o kom je moguće dogovoriti se nakon selekcije učesnika.

Link ka prijavnom formularu nalazi se OVDE

Rok za prijavu:
Popuniti prijavni formular najkasnije 14.juna 2017. godine u 23:59!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here