Omladinska razmena „Walk in Their Shoes“

Omladinska razmena ‘Walk in Their Shoes’, koju udruženje mladih BalkanIDEA Novi Sad sprovodi od 31. avgusta do 7. septembra 2017. godine u saradnji sa udruženjima Agoraveiro (Portugal), Asso en Action (Francuska) i Associazione interculturale NUR (Italija). Glavna tema razmene je uloga mladih u inkluziji izbeglica i borbi protiv ksenofobije u Evropi. O njoj i srodnim temama 25 mladih iz 4 različite države pričaće ovog septembra, živeći zajedno i razmenjujući iskustva u ekološkom centru Radulovački u Sremskim Karlovcima.

omladinska razmena

Učećem u omladinskoj razmeni ‘Walk in Their Shoes’ dobijaš priliku da iskusiš zajednički život sa multikulturalnom grupom mladih. Pre svega, učešćem u malom istraživanju u svojoj lokalnoj zajednici, potom deljenjem utisaka sa vršnjacima iz svoje i drugih država, saznaćeš više o izbegličkoj krizi koja potresa Evropu poslednjih nekoliko godina. Saznaćeš šta su ljudska prava, stereotipi i predrasude, ali i kako da se uključiš u borbu protiv diskriminacije na evropskom nivou. Dobićeš priliku da, zajedno sa ostalim učesnicima, pokreneš kampanju kojom ćete pokušati da menjate stavove građana/ki Evrope nabolje. Možeš saznati nešto o Sremskim Karlovcima, i zajedno sa našim timom, upoznati mlade iz drugih država sa Novim Sadom – evropskom prestonicom mladih za 2019. i evropskom prestonicom kulture 2021. godine.
Očekuje se da razmena osnaži učesnike za život i saradnju u višenacionalnoj grupi, učvrsti njihovo samopouzdanje, upozna ih sa različitim aspektima kulture, razbije neke od postojećih predrasuda, i ojača evropski identitet učesnika.

Od učesnika srpskog nacionalnog tima očekuje se:
– zainteresovanost za tematiku omladinske razmene i koncept interkulturalnosti
– volja za druženjem, saradnjom i životom u višenacionalnoj grupi mladih
– poznavanje engleskog jezika potrebno za razumevanje i manje ili više aktivno učešće u programu i diskusiji na teme u vezi sa razmenom
– učešće u svim fazama projekta (pripremni sastanci tokom avgusta, učešće u sprovođenju istraživanja u lokalnoj zajednici, omladinska razmena, follow – up aktivnosti)

Poziv za 5 učesnika/ca otvoren je za mlade uzrasta 18 do 22 godine iz Novog Sada i okoline.

Učesnike/ce srpskog nacionalnog tima predvodiće 2 sertifikovana lidera sa višegodišnjim iskustvom učešća u omladinskim razmenama i organizacije istih.

Kroz projekat su pokriveni troškovi smeštaja, hrane, i radnog materijala, a učešće je potpuno besplatno.

Projekat je podržan kroz konkurs u okviru programa Evropske komisije ‘Erasmus+’, koji je u Srbiji sprovela fondacija Tempus.

Molimo te da prijavu popunjenu u ovoj formi pošalješ najkasnije 17. jula 2017. godine klikom OVDE.

Srećno!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here