Operosa predstavlja produkciju jedne od najlepših opera, Mocartove “Cosi fan Tutte”

Operosa ove godine predstavlja veliku internacionalnu produkciju jedne od najlepših opera, Mocartove “Cosi fan Tutte” u prelepom ambijentu letnje pozornice na Kanli Kuli u Herceg Novom.

“Cosi fan Tutte” Volfganga Amadeusa Mocarta pripada podžanru komičnih kratkih opera, nastalih u 18. veku u južnoj Italiji, koje su zbog svoje pristupačnosti i interesantnih komičnih zapleta iz realnog života, ubrzo postale omiljene i kod kompozitora i kod publike. Libreto za “Cosi fan Tutte” napisao je Lorenco da Ponte, a pretpostavlja se da je ovu operu naručio austrijski car Jozef II Antoniju Salijeriju, koji iz nepoznatih razloga nikada nije završio rad na njoj. Prvi put je izvedena u bečkom Burgteatru 1790. godine i od tada je nezamenjiv deo repertoara svih svetskih operskih kuća.

Izvor: B92.net

Opera “Cosi fan tutte, ossia La scuola degli amanti” kod nas prevedena kao “Tako čine sve ili škola za zaljubljene” prati radnju smeštenu u Napulju kada se dvojica prijatelja, Fernando i Guljelmo se sa iskusnim filozofom Don Alfonsom klade u vernost i ljubav svojih verenica Fjordiliđi i Dorabele. Prerušeni u zgodne oficire, oni će pokušati da svoje drage stave pred veliko iskušenje i provere njihovu odanost, ali i redefinišu pitanja romantične ljubavi i društvenih konvencija tog doba. Zbog toga, ova opera postaje vanvremenska priča o ljubavi, vernosti, ali i strasti i svako njeno novo izvođenje privlači publiku, koja će kao i bečka publika pre više od dva veka proživljavati ovaj komični zaplet i proći italijansku “školu za zaljubljene” zajedno sa izvođačima.

Režija “Cosi fan tutte” u Herceg Novom 22. avgusta poverena je Martin Lojd-Evansu, scenografija Simonu Korderu, a glavni dirigent će biti veliki Eraldo Salmieri. U glavnim ulogama ćemo čuti mlade zvezde Operose izabrane na uzbudljivim audicijama u Beogradu, Milu Mihovu, Natašu Rašić, Marka Živkovića, Oliveru Tičević, Pavla Žarkova i Ognjena Milivojšu. Na čelu produkcijskog tima Operose, koji ovu divnu operu predstavlja internacionalnoj publici je Ketrin Hataja, finski mecosopran i osnivač festivala i fondacije Operosa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here