Organizujemo grupnu posetu – Muzej Jugoslavije

Portal Mladi I Muzej  Jugoslavije, organizuju grupnu posetu Muzeju, 22. jula od 11:30 časova uz prisustvo kustosa muzeja.

Cena karte je 100 dinara. Broj mesta je ograničen! Prijave su otvorene do 19. jula.

Tura će početi u 11:30 časova kod ulazne kapije muzeja i nastavlja se kroz sve delove kompleksa: od Parka skulptura preko Kuće cveća i Starog muzeja, do Muzeja 25 maj.

Muzej Jugoslavije

Muzej Jugoslavije nalazi se na adresi Botićeva broj 6 na Dedinju.

Muzej Jugoslavije osnovan je 1996. godine uredbom Vlade Savezne Republike Jugoslavije. Tom je uredbom pored ostalog, utvrđeno da mu se poveravaju na upravljanje i korišćenje „Stari muzej“, „Kuća cveća“, „Muzej 25. maj“ i istorijsko-dokumentarni i umetnički materijal Muzeja revolucije i Memorijalnog centra.

U okviru saveznih organa, MIJ, kao samostalna savezna organizacija, bio je do aprila 2003. godine, kada je Narodna Skupština Republike Srbije donela Odluku o prihvatanju sporazuma država članica kojom je utvrđeno da MIJ postaje organizacija države Srbije.

U novembru 2007. godine, Odlukom Vlade Republike Srbije, MIJ je osnovan kao ustanova u oblasti kulture. sa objektima „Kuća Cveća“ i „Stari muzej“ i „Muzej 25. maj“.

Muzej Jugoslavije je prograšen institucijom kulture od nacionalnog značaja u aprilu 2013. godine.

 

Tura uključuje zanimljivu priču o muzejskom kompleksu koji se gradio i razvijao u periodu najveće moći Jugoslavije. Kompleks je dostigao broj od sedam impozantnih građevina. Nakon smene političkog režima bio je podeljen i doveden u situaciju da se bori za opstanak. Sve do poslednjih deset godina kada opet postaje najposećeniji muzej u zemlji.

 

Novoustanovljeni program Muzeja istorije Jugoslavije predstavlja jedinstvenu priliku da publika  na ovom mestu sazna činjenice o Jugoslaviji. Takođe i o ličnosti Josipa Broza Tita, samom muzeju i tekućim izložbama (Tito u Africi – slike solidarnosti). Kao i o nizu drugih tema koje će se otvoriti kroz diskusiju sa učesnicima ture, podelom ličnih iskustava i komentarima.

Vođenje kroz kompleks pruža istorijske podatke posetiocima, ali ima za cilj i da ih zabavi, animira i podstakne na diskusiju. Namenjeno je podjednako posetiocima koji prvi put dolaze u Muzej Jugoslavije. Kao i onima koji su više puta posećivali muzejski kompleks.

Za posetu Muzeju Istorije Jugoslavije se možete prijaviti preko PRIJAVNOG FORMULARA.

Ukoliko želiš da Portal Mladi upotpuni još neki tvoj dan tokom leta onda je TVOJA LETNJA AVANTURA prava stvar za tebe!

PODELI
Milan Ristić
Tim lider organizacionog tima Portal Mladi mail: [email protected] Student Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu na osnovnim akademskim studijama politikologije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here