Oseti duh Amerike – STIPENDIJA ZA SREDNJOŠKOLCE

Deborah & Srđan Adventure stipendija – možda baš TI ispuniš svoj san!

Sa 18 godina, rancem na leđima i koferom u rukama, pomalo slanih očiju mašem najbližima i otiskujem se na dalek put. Preda mnom je bezbroj pitanja, hiljade kilometara, letnja škola engleskog jezika i istraživanja kulture Amerike u trajanju od četiri nedelje. Zvuči kao san.

Ali snovi se ostvaruju, zar ne?

Jovana, upravo sam u novinama naišla na interesantnu stipendiju namenjenu odličnim učenicima trećeg razreda beogradskih srednjih škola. Pogledaj i obavezno se prijavi! Ništa te ne košta da pokušaš.“ Oduvek sam maštala o učenju engleskog jezika u inostranstvu i ove tetkine reči itekako su zagolicale moju maštu. Mladi bračni par, naš Srđan koji je odrastao u Beogradu  i Debora, poreklom iz Kanade, došli su na ideju da umesto svadbenog poklona naprave fond koji bi finansirao po jednog učenika iz gradova u kojima su odrasli, pružajući im priliku da istraže nove predele i osete kako je učiti strani jezik u učionicama dalekih krajeva sveta. Spoznajući koliki su značaj podrška porodice, drugih ljudi dobre volje i stipendije koje su tokom svog školovanja dobijali imali za njihov lični i akademski razvoj, želeli su da slično omoguće i mladim talentovanim ljudima iz svojih rodnih krajeva. D&S adventure stipendija zvučala je kao nešto što ne bih smela da propustim.  Fond postoji od 2008. godine i do sada kroz ovaj program proslo je šest učenica iz Beograda. Kao jedna od njih, volela bih da sa vama podelim svoje iskustvo.

stipendija
Vožnja rekom Hadson

Popunila sam formular, poslala ocene i napisala esej na engleskom jeziku, a imejl sam označila zvezdicom i ostavila ga u folderu u kome sam čuvala važna dokumenta. Nakon nekoliko nedelja stigao mi je odgovor danisam dobila stipendiju. Nisam ispunjavala starosni kriterijum, te sam znala da drugačiji odgovor i nisam mogla očekivati. Pomislila sam da sledeće godine možda neće biti konkursa i zbog toga mi je bilo krivo. Međutim, nisam zaboravila da s vremena na vreme proveravam da li ima novih informacija te sam se veoma obradovala videvši da u jesen naredne godine ponovo objavljen konkurs. Ovoga puta, kao učenica trećeg razreda gimnazije ispunjavala sam starosni kriterijum, te sam rešila da pokušam ponovo. Iako sam imala neizmernu želju da dobijem mogućnost da iskusim sve ono sto D&S stipendija pruža, verovala sam da je moj esej loše napisan, sumnjala sam u sebe i mislila da je nemoguće da baš ja dobijem stipendiju. Vratila sam se svojim školskim obavezama i razmišljanje o rezultatima konkursa trudila da potisnem do januara, kada je trebalo da saznamo da li smo prošli ili ne. Početkom decembra jedan sasvim neočekivani Deborin telefonski poziv promenio je moje planove za naredno leto.Da, ja sam dobitnik stipendije za leto 2010 godine!Sve je delovalo tako nestvarno.

stipendija

Avionom sam putovala samo dva puta i to prilično davno i pomisao na to da ću sama morati da presedam na jednom od najprometnijih aerodroma na svetu, te se snađem na drugom jeziku bila je pomalo zastrašujuća. Tek kada sam izašla iz aviona i udahnula vazduh dalekog severnoameričkog kontinenta, shvatila sam da san počinje da se ostvaruje. Po dolasku smo najpre upoznali druge učesnike programa, a zatim smo nakon testa engleskog jezika i intervjua podeljeni u grupe. Sledećeg jutra počeli su časovi, najpre osnovni, a zatim i izborni na kojima smo mogli odabrati da li želimo da učimo o aktuelnim događajima, američkim idiomima ili običajima. Popodne je bilo rezervisano za radionice na kojima smo stekli neprocenjiva znanja, učili kako da radimo u timu, ali i na razvoju sopstvenih potencijala. Domaći zadaci i aktivnosti koje smo imali podstakli su nas da vežbamo kako usmeni tako i pismeni vid izražavanja, a ja sam zahvaljujući divnom profesoru Toniju, uspela da se znatno oslobodim treme i straha od držanja prezentacija na engleskom, postavši sigurnija u svoje znanje. Na programu je bilo učenika iz svih delova sveta. Razmena mišljenja, stavova i učenje o njihovoj kulturi i običajima, obilasci Bostona i druženja bili su pravo osveženje i nešto što sam prvi put iskusila. Avganistan, Japan, Španija, Francuska samo su neke od zemalja o čijim sam običajima imala prilike da naučim. Tamo sam upoznala i jednu od veoma dobrih drugarica iz Sirije sa kojom se i dan danas čujem. Verovala sam da je više nikada neću videti, ali splet okolnosti bio je takav da su nam se pet godina kasnije putevi ukrstili u Njujorku. Život je zaista pun iznenađenja!

Četiri nedelje provedene u školi engleskog jezika na Tufts univerzitetu u Bostonu jedne su od onih koje se pamte ceo život, a prilika da osetim duh Amerike, istražim Boston i prošetam se ulicama Njujorka nešto je na čemu sam Debori i Srđanu neizmerno zahvalna. D&S stipendija omogućila mi je ne samo da naučim jezik, zavirim u američki sistem školovanja već i spoznam koliko sam samostalna, te mi dala podstrek da sa više vere u sebe prihvatam nove izazove. Internacionalno okruženje uči vas i da prihvatate različitosti, otvori vam um za neke nove stvari i podstakne vašu želju za istraživanjem, kako sopstvenih granica, interesovanja, tako i novih predela, kultura…

stipendija
Smiraj dana u bostonskoj luci

Strah od nepoznatog gotovo uvek je prisutan. Mladi, a naročito srednjoškolci neretko sumnjaju, te se ne prijavljuju na konkurse poput ovog. Ni ja nisam verovala da ću dobiti stipendiju i mislila sam da sigurno ima mnogo zanimljivijih kandidata. Međutim, pokušala sam i eto – ostvario se jedan od mojih snova! Ništa ne mozete izgubiti, a steći možete mnogo. Možda ćeš baš ti narednog leta sedeti u klupi sa Japancima, voziti se bostonskim metroom, slušati o Bostonskoj čajanci i gledati mjuzikl na Brodveju. Istražujte svoje granice, iskoristite svaku priliku koja vam se pruži i ne plašite se da pojurite svoje snove! Možda se i ostvare.

Tako da, ukoliko ste odličan učenik trećeg razreda neke od beogradskih srednjih škola (ili poznajete nekog ko jeste) i imate želju da provedete četiri nezaboravne nedelje učeći engleski jezik u Americi ili Kanadi, posetite sajt naveden na kraju teksta i ne oklevajte da se prijavite. Deborah & Srđan Adventure stipendija pokriva sve troškove (putne, troškove vize, škole engleskog jezika, smeštaja i džeparac), a punu podršku Srđana i Debore imaćete kako tokom pripreme za odlazak, tako i tokom samog boravka preko okeana.

Držim vam palčeve!

Rok za prijavu je 15. decembar 2015. (LINK)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here