Oseti duh Francuske – stipendije za studente iz Srbije

U želji da podstakne mobilnost studenata, Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji, raspisuju novi konkurs za dodelu stipendija za akademsku 2016-2017. godinu za studente iz Srbije koji žele da nastave školovanje u Francuskoj.

201617_Bourses-stipendije

Stipendije – master 2 (sve oblasti)

Ove stipendije pokrivaju troškove školarine u iznosu do 1000 evra i života u Francuskoj za period od najviše 10 meseci, kao i socijalnog osiguranja. Izabrani studenti dobijaju status „stipendiste Francuske Vlade” koji im omogućava dodatne pogodnosti (pomoć za smeštaj i slično).

Takođe, postoji stipendija – master 2 za bivše maturnate Matematičke gimnazije u Beogradu. Ova stipendija je nastala u želji da se istakne kvalitet nastave koja se sprovodi u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu kao i da se podvuče važnost kvalitetnog srednjoškolskog obrazovanja za nastavak visokog školovanja.

Stipendije za doktorate u komentorstvu

U okviru ugovora o komentorstvu između Univerziteta u Srbiji i odabranog Univerziteta u Francuskoj, stipendija omogućava da se naizmenično boravi u Srbiji i u Francuskoj u periodu od tri uzastopne godine, s tim što bi student trebalo godišnje da provede u Francuskoj najviše šest meseci, to jest najviše 18 meseci ukupno. Student mora da bude upisan na oba univerziteta i priprema doktorsku disertaciju u saradnji sa dva mentora. Ove stipendije pokrivaju troškove školarine i života u Francuskoj, kao i socijalnog osiguranja. Izabrani studenti dobijaju status „stipendiste Francuske Vlade”.

Stipendija „ENSBA“ – stipendija na Nacionalnoj školi za lepe umetnosti u Parizu (ENSBA)

Ova stipendija se dodeljuje u okviru sporazuma o saradnji između ENSBA, Univerziteta umetnosti u Beogradu i Francuskog instituta u Srbiji. Pokriva troškove upisa, socijalnog osiguranja, troškove života u Parizu od 1. oktobra do 31. januara i omogućava dodatne pogodnosti za studije iz oblasti umetnosti kao što je kupovina umetničkog pribora.

Program Kopernik – Pariz (postmaster nivo)

Program stipendira 45 diplomiranih inženjera, ekonomista i pravnika koji govore francuski u centralnoj i istočnoj Evropi, Turskoj, Albaniji, Egiptu i Tunisu. Program podrazumeva:

  • šest meseci teorijskog programa: menadžment i savremeni svet, od 1. oktobra 2016. do 31. marta 2017.
  • šest meseci profesionalne prakse u francuskoj firmi, od 1. aprila 2017. do 30. septembra 2017.

images 1Svaki od ponuđenih programa podrazumeva različite uslove za apliciranje. Opšte informacije možete potražiti na sajtu Francuskog instituta u Srbiji: http://www.institutfrancais.rs/srp/06b_1.html, a obilje dodatnih infomacija, namenjenih prventsveno studentima, i na sajtu Campus France: http://www.serbie.campusfrance.org/node/114474

Rok za podnošenje prijava je 9. mart.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here