Otvoren Green fest

Projekcijom višestruko nagrađivanog dokumenatarnog filma „RIVERBLUE: Da li moda može da spase planetu?“, i dodelom nagrada pobednicima takmičarskog filmskog programa, večeras je u  Domu omladine Beograda svečano otvoren 9. Međunarodni festival zelene kulture Green Fest, koji traje do petka 16. novembra.

Za nagrade festivala takmičilo se čak 1486 filmova iz 100 država, a nagrade o pobednicima je doneo žiri u sastavu Marko Volf iz Slovenije – predsednik žirija, Pjotr Bieodron iz Poljske i Alberto Guiterez Diaz iz Španije.

Nagradu za najbolji kratki film festivala osvojio je Filip Filković iz Hrvatske, za film „The Last Well“, dok je nagradu za najbolji omladinski film osvojio je Burak Erdogan za film „The Nest“ iz Turske. Najbolji film u trajanju do 1 minuta je „Scream“, reditelja Gonzaga Legoa iz Francuske. Nagrada za najbolji animirani film odlazi u Litvaniju, u ruke reditelja Meindardesa Valkevičiusa, za film „Look“. Najbolji srpski film festivala je film „Crna senka zelene energije“, reditelja Dragana Gmizića. Nagrada za najbolji film o prirodi ide put Sjedinjenih Američkih Država za reditelje Nila Losina i Nejtana Dapena za film „Snows of the Nile“. Pobednički filmovi će biti prikazani u petak 16.11. u Sali Amerikana, a ulaz na ove projekcije je besplatan.

Prvog dana festivala zabeležen je odličan odziv posetilaca, a na repertoaru je bio i film koji prati temu ovogodišnjeg festivala, „Plastični okean“, u izvršnoj produkciji Leonarda Di Kaprija.

U sredu, bogat program očekuje sve posetioce festivala, od čega se posebno izdvajaju: panel diskusija „Plastika nije igračka“ (sala Amerikana u 12:00), projekcije takmičarskih filmova (16.00), zatim dugmetražni filmovi „Pronalazači budućnosti“ (12 i 14 časova), „RIVERBLUE: Da li moda može da spase planetu?“ (16 časova), Raundap na optuženičkoj klupi (18:00) i „Zelena laž“ (20 časova).

Ulaznice za filmove koji se prikazuju u Velikoj Sali Doma omladine Beograda se mogu kupiti isključivo na blagajni Eventima koja se nalazi u sklopu Doma omladine Beograda, ulica Dečanska broj 1, po ceni od 200 dinara za pojedinačne i 150 dinara za grupne posete.

Svi posetioci će imali prilike da obiđu postavke mladih i afirmisanih autora iz Srbije, poput akademskog umetnika Ivana Kocića, dizajnerki Milice Marinković i Jane Blue, kao i postavku „Podmorničarka“, slovenačkog vajara Roberta Juraka. Pored umetničkih postavki, predstavljeni su ekološki i reciklirani proizvodi, ali će posetioci moći i da se zabave i nauče nešto novo kroz tehnologiju virtuelne realnosti, video i foto izložbe. „Zeleni trg“ će biti otvoren svakog dana od 17 do 20 časova.

Više informacija o 9. Green Fest-u se mogu pronaći na zvaničnoj prezentaciji festivala – www.greenfest.rs.

Ovogodišnji festival se održava uz pomoć Ministarstva za zaštitu životne sredine, Ministarstva kulture, Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu, Francuske Ambasade i Francuskog Instituta, Delegacije Evropske Unije, Nemačke organizacije za međunarodnju saradnju, Fondacije Hajnrih Bel, kao i pomoć i podršku mnogobrojnih partnera i prijatelja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here