OTVOREN SAMIT STUDENATA SRBIJE NA ZLATIBORU

 U prostorijama vile „Romanija” na Zlatiboru u nedelju, 17. aprila, otvoren je prvi po redu „Samit Studenata Srbije”. Organizatori su studentima obezbedili bogat edukativni, sportski i zabavni program koji će trajati 4 dana. Partneri ove organizacije su: „Forum za diplomatiju i međunarodne odnose“ i organizacija „Srbija za mlade”.

Nakon svečanog otvaranja i dobrodošlice, organizatori su istakli da je jedan od ciljeva ovog samita, rešavanje problema današnjice, a to je otuđenje mladih. Kao opšti cilj, istaknuto je uspostavljanje komunikacije i saradnje između panelista i delegata, kako bi se širokim spektrom ideja došlo do određenih ciljeva, kao i kreiranja novih.

Na prvom panelu, kojim je otvorena diskusija, predstavnici su bili Marko Milutinović, nekadašnji student prodekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, zatim Nikola Srdić, predsednik Studentske unije Srbije i Marko Antić, organizator i student Pravnog fakulteta.

13059897_1011704022199742_997136360_nTokom dva sata dinamičnog panela otvoren je niz ključnih pitanja. Govorilo se o studentskom organizovanju, studentskim parlamentima i generalnom podstreku mladih da se angažuju oko pitanja koja se tiču njih samih, kao što je kvalitet studiranja, otuđenost studentskih predstavničkih tela od samih studenata, kao i dugom nizu godina tokom kojih nije uspostavljen zakon o studentskom organizovanju.

Marko Milutinović smatra da je apatija, koja je zahvatila društvo, uzrokovala da nas manje zanimaju suštinske stvari, a više kako da prebrodimo svakodnevnicu. Istakao je da ne zna kakvo je tačno stanje u studentskom organizovanju danas, s obzirom da se struktura društva dosta promenila, ali da za to ne krivi pojedince, već isključivo činjenicu da se u ovo vreme opšti interes gleda mnogo manje od ličnog.

Marko Antić dodao je da svako od nas, svaki student, svojim ličnim primerom mora da pokaže za šta se zalaže, jer ako pođemo od sebe možda i uspemo da stignemo negde, dok je Nikola Srdić istakao da mu je drago što je u mogućnosti da skromno doprinese ovako lepoj inicijativi, koja je po njegovom mišljenju veoma neophodna.

13015110_986604841395073_2177071864928900463_n (1)

Nakon što je publika zamoljena da iskaže svoje mišljenje o poboljšanju kvaliteta nastave tokom godina, bez obzira da li se za to založio studentski parlament ili studentska organizacija, odgovoreno je da je postojao protest i blokada na Fakultetu političkih nauka, gde su izborena određena prava, ali i veliko nezadovoljstvo, jer je većina studenata bila indiferentna i organizacija se, kao manjina, bez podrške morala boriti za prava drugih koji nisu iskazali interesovanje.

Poziv Marka Milutinovića, na kraju dvočasovnog panela, i savet mladima da ne moraju biti aktivni članovi studentskih organizacija ili studentskog parlamenta, da treba da razmišljaju o stvarima koje ih okružuju, da ne budu indiferentni i da slobodno iskazuju svoje mišljenje, ostavilo je možda najjači utisak na delegate.

Nastasija Đurić Janković

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here