Otvorena 48. zaječarska „Gitarijada“

Na rimskom lokalitetu „Feliks Romulijana“, nadomak Zaječara, sinoć je otvorena 48. „Gitarijada“.

Hor „Viva voks“ nastupio je prvi i svojim muzičkim performansom vrednim divljenja otvorio 48. „Gitarijadu“. Iako je na polovini njihovog izvođenja počela da rominja kiša, kako su sami rekli „Show must go on“ (eng. Šou mora da se nastavi – prim. aut.) i nastavili istoimenom pesmom. Loše vreme nije omelo publiku u uživanju u rok muzici u izvedbi ovog izvanrednog a kapela sastava.

Usledila je, sada već tradicionalna, predaja ključeva grada rokonačelniku, a ove godine rokonačelnik je Bruno Langer iz „Atomskog skloništa“. Kako je već najavio, on će se zalagati da se „Gitarijada“ uvrsti u svetsku kulturnu nematerijalnu baštinu, a rekao je i da je velika čast biti rokonačelnik. Specijalna nagrada „Ključevi grada“ dodeljena je moto-klubu „Noćni vukovi“ iz Rusije, a po prvi put ove godine dodeljena je i nagrada „Kosta Kostadinović Čauš“ za izuzetan doprinos u afirmaciji muzičkog stvaralaštva mladih Radio Beogradu 202.

Poklonici rok muzike potom su nastavili da uživaju u pesmama Vlade Divljana, kojih ih je zabavljao otprilike narednih sat vremena. Iako je vreme nastavilo da se pogoršava, publika je i dalje bila brojna.

Veče je zatvorila Marija Šerifović izvedbom pesme „Mrš“ sa svog novog albuma „Hrabro“. Iako su mnogi dovodili u pitanje njeno učešće na „Gitarijadi“, ona je svoje učešće opravdala pevajući više rok pesama, a publika je imala priliku da uživa u glasu pevačice koja je dovela „Evroviziju“ u Srbiju.

Gitarijda je otvorena do 2. avgusta, a narednih dana publika će biti u prilici da čuje „Prljavo Kazalište“, „Kerbere“, „Death Saw“, „The Dibidus“, „Čvrge“, „Partibrejkerse“, „YU grupu“, „Gobline“, „Pero Defformera“, „Riblju čorbu“, „Van Goga“, „Atomsko sklonište“, „Dža ili bu“. I dok čitate o 12 mesta u Srbiji koja morate posetiti, svratite i u Zaječar – grad piva i prestonicu rokenrola.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here