Partnerstvo ka mladima u Velikoj Britaniji

U amfiteatru Volfson – Londonske Škole za ekonomiju i političke nauke (LSE), jednom od najboljih svetskih fakulteta, u ponedeljak je održan elitni forum koji je povezao uglednu srpsku dijasporu- privrednike, profesore i eksperte, koji su svoja znanja i iskustva preneli studentima i mladim poslovnim ljudima. Organizacija srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) organizovala je forum 8. juna 2015. godine i ceo događaj je trajao od 18-21 časova. Najpre je Ambasador Republike Srbije u Ujedinjenom Kraljevstvu Nj.E. Ognjen Pribićević, otvorio događaj ispred ambasade Republike Srbije u Londonu, a nakon toga se putem video-konferencije prisutnima obratio predsednik OSSI Aleksandar Jakovljević. Ukazao je na značaj projekta i rada OSSI u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i na širi rad organizacije.

Događaj na LSE-u je organizovan dvojako: kao akademski forumkoji je moderirao Miša Živić (OSSI Univerzitet Oksford) i poslovni panel, koji je vodio Stefan Perišić (OSSI LSE). U akademskom forumu nastupila je dr Ivanka Višnjić, profesorka ESADE Poslovne škole u Barseloni i na Londonskoj školi biznisa, kao i naučna saradnica Univerziteta u Kembridžu. Usledio je interaktivni govor dr Ivane Drobnjak, naučnice sa Oksforda i predavača na Univerzitetskom Koledžu u Londonu. U svojim govorima naglasile su mladima šta je neophodno radi uspeha u poslu ali i kako istrajati na tom putu.

Prisutnima se zatim obratio federalni savetnik Francuske UNESCO Federacije, Aleksandar Protić, koji je tokom svoje karijere držao predavanja i organizovao obrazovne panele na Kembridžu i Oksfordu. Njegovo podsećanje na velikane naše istorije podstaklo je na razmišljanje ne samo mlade u publici već i govornike. Akademski deo foruma zaključio je dr. Milivoje Panić, profesor sa Kembridža u penziji, nekada ekonomski savetnik britanske Vlade, potpredsednik Komiteta za razvoj Ujedinjenih Nacija i šef spoljnog sektora Engleske banke. Bio je izuzetno retko privilegovani stranac u vrhu britanskog društva, u vremenu o kojem je govorio, čime je želeo da inspiriše mlade danas u njihovoj borbi. Dr Panić je učestvovao i u poslovnom panelu koji je usledio nakon govora. Pored njega, panelisti su bili i Aleksandar Krunić, dugogodišnji direktor vodećih međunarodnih finansijskih kompanija, Dana Novaković, međunarodni ekspert za investiciono bankarstvo, Jadranka Dervišević Kitarić, specijalizovana za razvoj poslovanja i posvećena implementaciji programa rada Britansko-srpske privredne komore, kao i gospodin Teri Martin, HRM konsultant, psiholog i pisac, odlični poznavalac Srba u Velikoj Britaniji i Srbiji, njihovog jezika i kulture. Njegova uloga je bila da mlade savetuje iz svog velikog poslovnog iskustva i da komentariše temu iz perspektive psihologa i pisca.

Svi govornici su prisutnima kroz svoj životni put objasnili značaj upornosti i umrežavanja i dali korisne savete za uspešnu karijeru, interaktivno razgovarajući i ispitujući mogućnost dalje saradnje sa OSSI. Marko Pavlović, glavni koordinator ovog projekta i alumnista LSE, dao je zaključnu reč ukazujući na širi smisao događaja u okviru projekta „Partnerstvo ka mladima u Velikoj Britaniji“. Naglasio je svim učesnicima da nije bitno koliko godina imaju, već koliko žele profesionalno da sarađuju i time ostvare sebe i ujedno pomognu i mladima u Srbiji.

U utorak 9. juna, od 18 časova, kao nastavak ovog projekta, organizovan je koktel u Ambasadi Srbije u Londonu, kome su prisustvovali ugledni privrednici, diplomate, studenti i mladi privrednici. Cilj koktela bio je nastavak umrežavanja koje je započeto formalnije na LSE-u. Pored domaćina, Ambasadora Pribićevića, prisutnima na koktelu obratio se i starešina grada Londona Ser Paul Judge, trenutno predsednik Britansko-srpske privredne komore, koja je pomogla u implementaciji projekta i organizaciji samog koktela. Gospodin Pavlović je zatim govorio o i više nego ostvarenim ciljevima projekta, njegovim začecima i daljem toku i podsetio naše uspešne ljude da ne zaborave naše mlade u UK.

Celokupan projekat „Partnerstvo ka mladima u Velikoj Britaniji“ se sprovodi pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i započeo je u aprilu mesecu kada je organizovan koktel u rezidenciji britanskog ambasadora u Srbiji povodom novog potpisivanja saradnje Kembridž Trasta i Peksim Fondacije, da bi se nastavio tradicionalna formalnom večerom na Triniti Koledžu, Univerziteta Kembridž.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here