Pedagozi iz Niša sa konferencije poslali zahtev za poboljšanje prakse

Tokom prethodnog vikenda (29. i 30. novembar) u Nišu je održana Druga konferencija studenata pedagogije, na temu studentske prakse, a simboličnog naziva ,,Per aspera ad astra“. Za razliku od prošlogodišnje konferencije u Beogradu, ove godine se radilo na rešavanju praktičnih problema i izradi strategije koja se tiče sadašnjih ali i budućih kolega sa departmana za pedagogiju iz Srbije i Republike Srpske.

Na otvaranju su se obratili prof. dr Goran Maksimović, dekan Filozofskog fakulteta i Miroslav Jović, direktor SKC NIŠ, kao predstavnici partnerskih organizacija koje su pružile podršku studentima kroz ovakav vid vršnjačke edukacije. Zatim se svojim kolegama obratio i Darko Stojković,  koordinator projekta i predsednik OPC Niš, organizacije koja je uz finansijsku pomoć Grada Niša ove godine preuzela ulogu domaćina profesionalnog skupa.

Ubrzo se krenulo i sa radom, a studenti su počeli sa međusobnim upoznavanjem, odnosno predstavljanjem svojih departmana kolegama iz ostalih gradova. Nakon predstavljanja programa pedagogije u Nišu, Beogradu, Novom Sadu, Kosovskoj Mitrovici i Istočnom Sarajevu uočeni su prvi problemi sa kojima se studenti suočavaju pri usvajanju i primeni praktičnog znanja. Raznolikost programa prakse u okviru osnovnih studija, kratak period i neblagovremen početak prakse u obrazovnim institucijama su samo neki od barijera do stažiranja, prakse, zaposlenja…

Nakon skoro osmočasovnog rada prvog dana gosti su se upoznali sa čarima niškog noćnog života, a već nekoliko sati kasnije – sutradan, nastavljeno je sa radom. Umor skoro da se nije ni primetio, bar na osnovu rezultata šestočasovnog rada, diskusije i rešenja do kojih se došlo pred zatvaranje konferencije.  Dogovoreni su dalji koraci, načini ojačavanja povezanosti studenata i institucija od kojih se traže povoljniji položaj za sticanje praktičnog znanja, ali i šanse za zaposlenjem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here