Pet načina kako se zaposliti u Norveškoj

Posao u Norveškoj

Najbogatija (i najskuplja) zemlja sveta mamac je mnogim nezaposlenim ljudima koji su prisiljeni otići iz domovine „trbuhom za kruhom“. Iako posao nije lako pronaći, Norveški zavod za zapošljavanje (NAV) na svojim web stranicama, na engleskom jeziku, savetuje strance o načinima kako da pokušaju da dođu do posla. Osim što će vam trebati puno upornosti i sreće, pri traženju posla moraćete se snalaziti i s norveškim jezikom.

Želite da naučite norveški jezik – pogledajte besplatne online obuke.

Izvor: pixabay.com

Kako se zaposliti u Norveškoj:

#5 Internet

Kako piše NAV, otvorena radna mesta možete pronaći na stranici NAV-a i to na engleskom jeziku. Osim službene stranice Zavoda, poslovi se mogu pronaći i na portalu EURES. Osim toga, mnoge norveške firme objavljuju oglase za posao na vlastitim web stranicama. Kako bi pronašli njihove web adrese, zaputite se na online izdanje Žutih stranica. Poslovi se mogu pronaći i na stranici Finn.no.

#4 Mediji

Otvorena radna mesta reklamiraju i norveški mediji. Najveće novine u Norveškoj koje ih objavljuju su Aftenposten. Popis svih norveških novina možete pronaći OVDE.

#3 Sindikati

Sindikati su dobar izvor informacija. Neki od najvećih sindikata u Norveškoj su LO (Norveški savez sindikata trgovaca), UNIO (drugi najveći savez sindikata), Akademikerne (savez visokoobrazovanih profesionalaca), YS (Yrkesorganisasjonenes Fellesforbund).

#2 Privatne agencije

Privatne agencije u Norveškoj obično su specijalizirane za određene industrije i profesije. Kao i web stranice kompanija, i privatne agencije možete pronaći u online izdanju Žutih stranica.

#1 Otvorene molbe

Norveška, pišu u NAV-u, ima neformalno tržište slobodnih radnih mesta koja nisu nigde oglašena. Jedini način za pogoditi takvo otvoreno radno mesto je putem otvorene molbe. U NAV-u savetuju da, nakon što molbu pošaljete, nazovete i javite da ste poslali molbu.

Izvor: studomat.ba

3 COMMENTS

  1. Jezik pre svega jer Norveska nije Nemacka i gradjevina na oruk! Preselili smo mnoge nase iz Srbije u Norvesku i vecina od njih se lsaze da je za normalan zivot u Norveskoj potrebno poznavanje jezika! Pre apliciranja ulozite u ucenje Norveskog jezika isplatice vam se!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here