Aktivan odmor: Šta Kopaonik posetiocima nudi leti?

Kopaonik leti, bez snega, možda je lepši, pitomiji i bogatiji nego zimi. Pruža ogromne mogućnosti za aktivan odmor. Šetnja obeleženim pešačkim stazama u pratnji obučenog turističkog vodiča (Nacionalni park Kopaonik), ozbiljnog planinarenja, paraglajdinga, škole jahanja, vožnje biciklom, vožnje dzipovima, vožnje kvadovima, panoramska vožnja žičarom do Pančićevog vrha.

NAŠA PREPORUKA – 12 mesta u Srbiji koja morate posetiti

Turistički potencijal planinskog turizma na Kopaoniku iz godine u godinu dolazi sve više do izražaja a ovog leta je obogacen novim adrenalinskim aktivnostima kao sto su vožnja bobom na šinama, zip-line, tubing itd, a otvoreno je i igralište za decu u dolini sportova.

Kopaonik leti može da ponudi sledeće sadržaje:Kopaonik

 1. Panoramska vožnja
 2. Bob na šinama
 3. Zip Line
 4. Bike staze
 5. Tjubing staza
 6. Vožnje dzipovima
 7. Škole jahanja

 

 Panoramska vožnja – Kopaonik

Navikli smo svi na uobičajne doživljaje planinskih puteva, ali planina može da se vidi i iz drugog ugla. Jednom od najlepših staza ove planine, u samom centru Kopaonika, svakog leta turiste vozi žičara “Pančićev vrh”. Ovom žičarom izlazite na jedan od najviših vrhova ove planine i sigurno ćete uživati u pogledu na 2017 metara nadmorske visine.

Bob na šinama – Kopaonik

KOD žičare „Krst“, nalazi se bob-staza na šinama (alpine coaster), koji je jedna od glavih turistièkih atrakcija podno Pančićevog vrha. Ovaj adrenalinski sadržaj predstavlja specijalizovanu stazu za spuštanje kroz šumsko prirodno okruženje. Instalacija je opremljena specijalnim sankama pričvrćenim na šinski sistem koje mogu koristiti odrasli i deca u pratnji odraslih na dvosednim sankama.

Kretanje se vrši usled prirodnog nagiba na kružnoj stazi. Vožnja stazom koje je postavljena 1 do 6 m iznad tla je uzbudljiva i raznovrsna. Skokovi i talasi ugradeni u stazu izazivaju još više uzbuđenja tokom vožnje. Kiša i sneg ne predstavljaju problem – odlican efekat kočenja ostaje ne promenjen. Široka staza sa dve cevne šine garantuje optimalnu stabilnost u krivinama, bez prevrtanja, glatku vožnju i udoban i bezbedan osećaj za vozače.Bob na šinama je prva ovakva instalacija u ovom delu Evrope.

Staza ima dužinu od 600 metara, prolazi kroz lepe predele Kopaonika i biće pravi „mamac“ za turiste željne malih avantura i uživanja na planini. MAKSIMALNA brzina na novoj bob-stazi je 60 kilometara na sat. Vožnja je, kako kažu u „Skijalištima“, potpuno bezbedna. Vožnja košta 500 dinara.

Tjubing staza – Kopaonik

predstavlja specijalizovanu plastičnu podlogu na kojoj je moguće sankanje, uz pomoć velikih guma, i zimi i leti. Namenjen je posetiocima svih uzrasta kojima je zajedničko jedno – želja za dobrom zabavom. Paralelno sa tjubing “stazom” izgrađena je i pokretna traka koja će moći da se koristi i zimi za prevoz skijaša.

ZIP LINE – Kopaonik

je nastao kao potreba stanovnika planinskih oblasti da pređu preko reka i klanaca gde nije bilo moguće izgraditi mostove, a u poslednjih dvadesetak godina je dobio i svoj sportsko-rekreativni vid. Postupak je jednostavan, sajla se postavi između dva brega, i posetioci mogu da se spuštaju sa jednog brega na drugi, uz nezaboravnu dozu adrenalina i mogućnost da sagledaju lepote planine iz jednog potpuno novog ugla.

Ova adrenalinska atrakcija je veoma popularna u svetu i privlači veliki broj avanturista.

Sadržaj je dostupan u skoro svim planinskim centrima širom sveta, a prvi kod nas je postavljen upravo ovde na Kopaoniku. Za one koji nisu imali još uvek priliku da probaju ovakav vid zabave, zip line nudi mogućnost da se uz pomoć postavljene sajle preleti sa jedne strane na drugu, sa posebnim panoramskim užitkom. Ovaj adrenalinski sadržaj radi četvrtkom, petkom, subotom i nedeljom od 10 do 15 časova.

Bike staze – Kopaonik

Prvi Bike park u Srbiji napravljen je na Kopaoniku. Ljubitelji planinskog biciklizma imaju na raspolaganju tri staze za spust dužine 5 km izgrađene po standardima Evropske unije i Kanade.

Bike park na Kopaoniku opremljen je specijalnim trasama sa svim potrebnim preprekama, što predstavlja veliki izazov za sve ljubitelje planinskog biciklizma. Ovakvi parkovi već postoje širom sveta, a od sada i u Srbiji.

Izgrađene su staze različitih težina, prilagođene kako za početnike tako i za profesionalce. Prva staza je posebno izgrađena za početnike i decu, druga staza je srednje zahtevna, a poslednja – treća staza je vrlo zahtevna i prilagođena iskusnim vozačima. Širina staza varira od 60cm do 120cm. Na pojedinim deonicama su zemljani talasi, zavoji, drveni mostovi, skokovi i prepreke.

Cene sadržaja možete pronaći na ovom LINK-u.

Izvor: hopnakop.rs, infokop.net, skijalištasrbije.rs

1 COMMENT

 1. Postovanje,
  nudim GRATIS za odmor ili prodajem, pre Brzeca plac 38.85a, 1/1, sa jakim izvorom pitke vode, do Brzecke reke do asfalta.
  Moj mob. 063601182
  Pozdav.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here