Pet razloga da posetite festival knjige „ČitamČitaš“

Jedinstvena, prenosiva magija koju nazivamo „knjiga“ inspirisala je studentkinje Katedre za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu da pokrenu projekat koji se bavi popularizacijom knjige i kulture čitanja.

Zahvaljujući njihovom predanom trudu i radu, ovog vikenda Beograđani će imati priliku da posete treći festival knjige „ČitamČitaš“, koji predstavlja značajan doprinos ukupnoj kulturnoj ponudi srpske prestonice.

Pisac Ivan Tokin otvoriće ovaj festival na lokalitetu stare Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu u Beogradu.

Pet razloga da posetite festival Čitam Čitaš

Brojni su razlozi da i vi posetite ovaj festival, a organizatorke festivala izdvojile su pet najvažnijih.

1. Zato što ćete znati šta sledeće da pročitate

„Postoji mnogo načina da na ovom festivalu proširite svoju čitalačku listu. Možda ćete pronaći neku zanimljivu knjigu na razmeni ili čuti preporuku od slučajnog prolaznika koji razmenjuje knjige baš kao i vi. Imaćete priliku da čujete zanimljive odlomke iz knjiga, koje preporučuju naši gosti na radionici ‘Čitam ti – Čitaš mi’. Ukoliko ste od onih koji za sebe smatraju da ne čitaju dovoljno, možda vas baš podstaknu na čitanje predanost osoba koje uče znakovni jezik, autorske pesme ili entuzijazam naših volontera.”
Kristina Grebenar, apsolventkinja Filozofskog fakulteta

2. Zato što ćete videti izložbu fotografija inspirisanu knjigama

„Festival knjige ’ČitamČitaš’ treba da posetite i zbog izložbe koja je rezultat prethodno raspisanog foto-konkursa na temu ’Ilustracija književnog dela’. Žiri je imao težak zadatak jer je na konkurs stiglo preko 100 fotografija, a bilo je potrebno izabrati samo deset koje će biti izložene. Tri autora fotografija koje budu imale najveći broj glasova biće nagrađeni knjigama, a publika je ta koja će odlučiti kome će u ruke staviti knjigu.”
Tijana Zebić, diplomirana istoričarka umetnosti

3. Zato što ćete uz razmenu knjiga uživati u bogatom muzičkom programu

„Na ruševinama stare Narodne biblioteke imaćete priliku i da slušate odličnu muziku. U subotu na festivalu nastupa Ana Ćurčin, jedna od najpoznatijih predstavnica Amerikana scene u Srbiji i Tamara Ristić sa svojim autorskim projektom ’Kezz’. U nedelju, okruženi knjigama, uživaćete u nastupu Filipa Zarića i samoorganizovanog hora ’Horkestar’.
Marina Lutovac, studentkinja Fakulteta političkih nauka

4. Zato što ćete oživeti ruševine stare narodne biblioteke

„Festival ’ČitamČitaš’ treba da posetite jer ćete na taj način doprineti da jedan izuzetno značajan spomenik kulture bude spasen od zaborava. Zgrada i fond Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu nestali su 6. aprila 1941. godine, ali na nama je da ne dozvolimo da nestanu čitanje i kultura kao i svest o njihovom značaju. Razmenom knjiga na festivalu vraća se život u ruševine, ali se i mi, simbolično i bukvalno, punimo novim znanjima i novom energijom.
Mirjana Jemović, diplomirana istoričarka umetnosti

5. Zato što će vaša deca ili deca vaših prijatelja i rođaka ili vaša mlađa braća i sestre imati priliku da putem kreativnih radionica uče o značaju knjige

„Deca su najvažniji posetioci ’ČitamČitaš’ festivala jer je jako važno približiti im knjigu i ljubav prema čitanju. Timovi koji stoje iza organizacije pozorišne predstave i dečijih radionica su se potrudili da nam pomognu u ovoj misiji.

Tanja Đorđević, apsolventkinja Filozofskog fakulteta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here