Pisati za Portal Mladi – iskustvo iz prve ruke

Realno #Odjava

Pretpostavljam da su neki od vas upoznati sa mojim tekstovima i intervjuima, imajući u vidu da sa Portalom Mladi sarađujem preko godinu dana. Došlo je vreme da štafetu prepustim mlađim kolegama, kojima će ovo iskustvo vredeti više nego što mogu da zamisle. Meni svakako jeste i kada sam osetila da sam dala svoj maksimum i dobila isti za uzvrat, mogu da odem bez griže savesti, zadovoljna svojim pređašnjim radom.

iskustvo iz prve ruke

Kako je sve počelo?

Zapravo vrlo lako. Ako imate volju. Pratim konkurse i oglase i tako jednog dana naletim da Portal Mladi traži novinare volontere. Da se razumemo, živimo u istoj zemlji gde je pronaći posao muka Tantalova, sa ili bez radnog iskustva. Zašto onda ne bi imali neko iskustvo i naučili nešto novo? Znam i šta sad mislite, ah dobro tu ćeš malo piskarati. Ha, nije to baš tako. Odlična zamka zapravo. Volontiranje kao novinar nije puko ređanje slova u Wordu dok se negde zamišlja budućnost sa Pulicerovom nagradom u rukama. Kako da ne. Rad u redakciji, pa makar i online uči vas mnogo toga. Krenimo od komunikacije.  Za početak, komunikacija je krenula sa glavnim urednikom sa kojim se razmenjuju ideje o čemu bi se pisalo. Pošto je Portal Mladi i sam tek počinjao da se zahuktava, rubrike su se menjale i formirale i svako je doprinosio svojim idejama. Moj doprinos se video u rubrikama Kulturni kišobran i Moji izbori.  U svakoj urednici po novo uredništvo i nove saradnje. Treba ispoštovati teme, rokove, gramatiku, formu. Za mene je i forma bila dosta važna gledajući da sam se većinski odlučila za intervjue. U rubrici Kulturni kišobran, moj kutak je bio Muzički petak i tamo sam predstavljala neko muzičko ime i izveštavala sa par festivala. U rubrici Moji izbori radila sam intervjue sa mladima koji su svoje hobije probali i manje ili više uspeli od njih da naprave posao. To je takođe iziskivalo prvi korak u pristupu i kontaktu tih mladih ljudi, predstavljanje i sebe i Portala Mladi. Posle toga sledio je proces proučavanja teme, kreiranje pitanja i slanje istih. Od prvog kontakta do izlaska intervjua prolazi dosta vremena, koje opet prolazi u dogovorima, pregovorima, izmenama. I sve to u vremenu do datuma izlaska. Dobra organizacija, kvalitetna komunikacija, kreativno pisanje i odlične veštine pregovaranja. Eto šta se sve nauči. I to je samo početak. Kasnije sam prešla u rubriku Kolumne koja je imala malo drugačiju formu, slobodan stil pisanja tekstova čija je služba bila da opuste, zabave i ponekad nateraju na razmišljanje. Ovde su nam ruke bile odvezane i mašta je preuzela kontrolu nad nekim tačkama rada koje se očekuju u drugim rubrikama. Obaveza je ipak obaveza, i šta god da se piše mora biti predato na vreme, i mora biti kvalitetno napisano.

Deluje li ovo kao puno posla? Možda. Zavisi od volje i organizovanja svog vremena. Onaj ko želi da stekne pravo iskustvo koje ga jednog dana očekuje na poslu to mora da prihvati. Međutim, ovo je sjajan način da dok učite, u isto vreme  uživate i upoznajete se sa novim ljudima, načinima rada i razmišljanja. Za kraj, pozvaću vas da pratite Portal Mladi i da se priključite. Vaš doprinos će biti cenjen i vaš trud prepoznat i nagrađen.

Uživajte i hvala na čitanju!

Odjavljuje se

Tamara Maksimović 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here