Planet Balkan Hackathon – prijavite se

Pre nepunih dvadeset godina, naučnicima je bilo potrebno nekoliko sati da skinu jednu sliku od jednog gigabajta, koju je napravio satelit koji orbitira oko planete Zemlje. Danas, tehnologija i satelitske kompanije nude čitavo bogatstvo podataka u jednoj sekundi. Hiljade istraživača koristi u svom istraživanju podatke i slike visoke rezolucije komercijalnih satelita.

Pored raznolikih benefita ovih podataka, otvaraju se prilike i za pametnije postupanje prema našoj okolini – danas je moguće pratiti i vizualizovati nestanak šuma i koralnih grebena, nadgledati useve u cilju poboljšanja proizvodnje, predviđati topljenje glečera i širenje zaraza.

Planet Balkan HackathonUpravo iz ovih razloga, a po prvi put u našem regionu – organizuje se Planet Balkan Hackathon – hakaton na kome će učesnici biti u prilici da koriste satelitske podatke pri rešavanju jednog od 3 izazova, a u pitanju su: klimatske promene, poljoprivreda i pametni gradovi.

Sem zasigurno drugačijeg iskustva i mogućnosti da kreiraju rešenja za globalne svetske probleme, Hakaton će ponuditi priliku učesnicima i da osvoje vredne novčane i veoma zanimljive nenovčane nagrade, kao i da uče od sjajnih predavača.

Prijave su otvorene do 21. oktobra za sve od 7-77 godina, iz zemalja regiona: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, Srbije i Slovenije. Takmičenje se održava onlajn i počinje 31. oktobra.

Formular za prijavu, nagrade i svi detalji nalaze se na linku, a Serbian Case For Space Foundation o ovome piše i na svojim društvenim mrežama – Fejsbuku i Instagramu.

Organizator takmičenja je Serbian Case for Space u saradnji sa kompanijom Planet uz podršku kompanija Telegroup, Endurosat, Vekom, Tehnomarket i Konelek Eurospace Engineering.

Očekujemo vas 31. oktobra!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here